ברית מילה בשבת – מתי?

שאלה:

שלום ךרבנים עם אני עושה ברית מילה בשבת יש ענין למול קודם קריאת התורה או דוקא אחר מוסף?אשמח למקור תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

  • כשמלין בשבת עושים הברית אחר תפילת מוסף[1], ואם רוצה למול אחרי קריאת התורה קודם מוסף רשאי[2]. ויקפידו שלא תתארך התפילה קרוב לחצות, כדי שיוכלו למול לפני חצות[3].

[1] אור זרוע (ח"ב סימן צו) בשם רב שרירא גאון. ע"ש. ובשו"ת דברי מלכיאל (סימן יז) כתב טעם לזה דמצות מילה מוטלת רק על אבי הבן, ואין לנו להטריח כל הציבור ולמול קודם מוסף, וממילא שרי לדחותה עד אחרי מוסף כדי שיתפלל אבי הבן בציבור דהוי מצוה עוברת, וגם כדי שימול בעשרה דהוי ברוב עם הדרת מלך, רק בר"ה מלין קודם מוסף כדי להסמיכה לשופר. עיי"ש.

[2] שו"ת חת"ס (או"ח ס' ס"ט) היקל באופנים מסויימים אף לעשות הסעודה קודם מוסף וכתב, שהואיל ודעת הב"ח דסעודת קבע קודם מוסף אינה אסורה מן הדין, אלא ממנהג אבותינו שהחמירו כן על עצמם, ונהי דמ"מ אסור משום אל תטוש תורת אמך, מ"מ נ"מ למאן דחליש ליביה טובא וא"א לו בלי סעודה מותר, דאדעתא דהכי לא נהגו. ה"נ כיון שסעודת מצוה היא ונוח להם לעשותה בשחרית, משום שקשה עליהם לעשותה אח"כ בבשר או דגים מפני היוקר, י"ל ג"כ דאדעתא דהכי לא נהגו. ואמנם המג"א כ' דעכ"פ דין תפלת מוסף כתפלת מנחה, ור"ל דסעודה גדולה לעולם אסור, וסעודה קטנה במקום שקורין לבהכ"נ נהגו להתיר, וכאן חשובה כסעודה קטנה, שאינה אלא במאכלי חלב, ואין שותים יין ולא משתכרים, וגם קורין לבהכ"נ בזמן מוסף ע"כ אין למחות בידם. עכת"ד. וע"ע שו"ת לבושי מרדכי (או"ח סימן נ"ו). ובשו"ת יבי"א (ח"ה או"ח סימן כ"ב) מה שהאריך להשיג על דברי החת"ס. ע"ש.

[3] שו"ת שבות יעקב (ח"א סימן ל') שכתב שיש למחות בחזנים המאריכים בשבת ויו"ט כשיש מילה בביהכנ"ס עד אחר חצות ומבטלין מצות זריזין, ע"כ. והובאו דבריו בפתחי תשובה (יו"ד רס"ב ס"א). ע"ש.