מעלית שבת / הנאה ממעשה שבת מיד בצאת השבת

שאלה:

שלום רב, האם מותר לעלות במעלית שבת? האם מותר בשבת להוציא חפץ מחוץ לבית יותר מ1000 מטר בעיר שיש בה עירוב? אם אח שלי שומר שבת לפי רבינו תם ואני כבר הוצאתי את השבת האם מותר לו להנות ממכשירים שאני מדליק לדוגמא שאני מדליק בשבילו את הטלוויזיה מותר לו לראות? תודה רבה

תשובה:

שלום רב

כדאי להמנע משימוש במעלית שבת בשבת, ראה כאן בהרחבה, ובכל מקרה גם אם בשעת הדחק נדרשים להקל, יש לבדוק שיש למעלית הכשר מגורם מוסמך.

בעיר שיש בה עירוב אתה יכול להוציא חפצים. אגב הנושא של קילומטר שהוא בעצם אלפיים אמה לא נוגע לענין של הוצאת חפצים, במקום שאין עירוב עצם ההוצאה מהבית אסורה. המרחק הזה אמור לגבי הליכה אפילו בלא חפצים, מחוץ לעיר במקום שאין בתים – תחום שבת.

כיון שהוא נוהג מן הסתם רק בתורת חומרא ולא מעיקר הדין אין צורך להחמיר כל כך גם בענין איסור הנאה ממעשה שבת. ספציפית לגבי טלויזיה גם בימי החול כדאי למעט… יש דברים יותר טובים לעשות…

כמו כן, תוכנית שנעשתה בשבת אסור לראות במוצאי שבת עד חלוף הזמן שלוקח להפיק אותה, כדי שלא ליהנות מהחילול שבת, ולכן במוצאי שבת ממש שכל ההפקה כבר נעשתה באיסור, אין לראות מיד טלויזיה.

שבוע טוב.