מוצרים שנשכחו ברכב בשבת – להוציא על ידי גוי

שאלה:

בס"ד

שבוע טוב הרב!
שאלה שהייתה לנו בשבת:
היינו בשבת במקום אירוח והייתה שם קבוצה נוספת שלא הכרנו הם באו ושאלו:
הם שכחו את החלות של השבת בתוך הרכב(כמות לכל המארחים) , הם יכולים להסתדר עם חלות יותר פשוטות שיש באירוח.
שאלתם היא: האם מותר להם לומר לגוי ברמיזה שיביא להם את החלות (איני יודע באיזה רכב מדובר)
ראיתי שהרב עובדיה התייחס למקרה דומה אם אדם שכח את טליתו או מצרכים לשבת אז יהיה מותר לרמוז לגוי אך התלבטתי בשני דברים: 1) כאן מדובר על מותרות- הם יכולים להשיג לחם אחר בנקל. 2) איני יודע באיזה רכב דיבר הרב עובדיה והאם זה שונה מרכב אחר)
אשמח לפירוט הדברים.

תשובה:

שלום רב

בענין איסור אמירה לגוי בשבת יש להבדיל בין הנאה ממעשה שבת של גוי, לבין עצם איסור האמירה. לגבי האמירה יש פתרון לומר בדרך רמז שאינו דרך ציווי, כמו "שכחנו את החלות ברכב", בלי להורות לו ללכת, אלא שפשוט יבין לבד. לגבי ההנאה יש בענין זה מחלוקת, כיון שבעצם אין הנאה בעצם הדבר אלא רק הסרת מונע, הגרי"ש אלישיב סבר שאין בזה איסור הנאה ויש שהחמירו בזה. ראה כאן על שיטות פוסקי זמנינו בענין זה.