תחום שבת

שאלה:

1. האם אין בעית הליכה בשבת בתנאים הבאים:
מרחק של עד קילומטר וחצי מעיר לעיר באופן שההליכה היא ממקום בנוי בקצה עיר אחת (מבני תעשיה ולא מגורים) למקום בנוי נוסף (מבני תעשיה ולא מגורים) בתחילת העיר השניה.

2. האם מותר לטלטל תוך כדי הליכה בתנאים אלו?

3. האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בדין זה?

תשובה:

שלום רב

המרחק הזה שציינת הוא כבר מחוץ לתחום שבת. תחום שבת הוא קילומטר בלבד, ואף מעט פחות [2000 אמה], ומעבר אליו אסור להמשיך גם לא בתוך העיר השניה, ואפילו יש בעיר השניה עירוב! ראה שו"ע סי' תח סעי' א.

יש אפשרות להרחיב את השטח שמותר ללכת על ידי הנחת עירוב ביום שישי, והיינו שיניח שם מזון שתי סעודות עבור כל אחד מההולכים ואז סופרים את האלפיים אמה משם, יש בענין זה כמה פרטים אבל זה העקרון.

כמובן אם אין עירוב אסור לטלטל אפילו ארבע אמות בלבד.