לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

יחס לאשה – לא תרדה בו בפרך

שאלה:

ראיתי ברבינו יונה שאדם שמבקש מחבירו טובה ויודע שלא יהיה נעים לו לסרב עובר ב"לא תרדה בו בפרך"
מה הדין מקרובי משפחה כגון בנו או אשתו.
מה הדין במבקש מאשתו ואומרת שלא רוצה, אך הוא מפעיל לחץ שתעשה את זה בשבילו, האם עובר בלא תרדה
[כמובן במצב שלא פוגע בשלום בית…. שאז זה איסור יותר חמור…רק הכוונה כדרך בני זוג שלפעמים זה יחסי גומלין שאחד עושה לשני גם דברים שלא מתחשק לו…].

תשובה:

אכן בס' שערי תשובה לרבינו יונה (ש"ג אות ס) כתב: "ובאחיכם בני ישראל איש באחיו לא תרדה בו בפרך (ויקרא כה, מו). לא ישתעבד אדם בחבריו, ואם אימתו עליהם או שהם בושים להחל דברו, לא יצוה אותם לעשות קטנה או גדולה, אלא לרצונם ותועלתם, ואפילו להחם צפחת מים או לצאת בשליחותו אל רחוב העיר לקנות עד ככר לחם". ע"כ. הרי שאיסור דאורייתא יש בכך שהוא מצווה בביתו דבר שאינם מחוייבים לעשות עבורו.

ולכן לדעתי כל האוירה בבית צריך שתהיה שונה, האיסור הוא כשזה נעשה משום הטלת אימה, אבל כאשר זה לא מחמת פחד שמי יודע איך יגיב, אלא מתוך הבנה טבעית וחופשית שעושים אחד בשביל השני זה מותר. אבל צריך להקפיד מאוד שלא לעבור את הגבול הדק הזה…

בהצלחה.