קימה בפני רב בית הכנסת בעלייתו לתורה

שאלה:

בבית הכנסת אצלנו נהוג כשרב הבית כנסת עולה לתורה כל המתפללים עומדים.
ישנו מתפלל שעד לאחרונה היה בבית הכנסת ועזב מסיבות השמורות אתו.
בשבת האחרונה הגיע לבית הכנסת ורב הבית הכנסת עלה לתורה – כל המתפללים עמדו והוא נשאר יושב.
לאחר מספר ימיפ פניתי אליו ושאלתי למה לא עמד לדבריו אינו חייב לעמוד כיוון שאינו רבו.
אני אמרתח לו שזה לא דרך ארץ שתלמיד חכם קמים לפניו והוא אינו עומד.
הוא לא הסכים עימי וגרס שאינו חייב וגם בפעמים הבאות ינהג כך ולא יעמוד.
מה לעשות ואיך לנהוג עמו ?

תשובה:

שלום רב

מעיקר הדין אין חיוב לעמוד בפני הרב בעלייתו לתורה, כיון שכבר בא לבית הכנסת, ועתה הוא רק מתנהל בתוך הבית הכנסת מהכא להתם, אבל מנהג יפה נהגתם! אשריכם שזכיתם לכבד את התורה. ברור שאותו אדם נוהג בעזות, מבזה את מנהג המקום ואת כבוד התורה, שהרי ניכר לכל שאינו קם. אבל לא נראה לי שיש טעם להעיר לו על כך, זה רק יביא למריבה מיותרת, וכבר אמרו חכמים "כשם שמצוה לומר דבר הנשמע, כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע".

בהצלחה.