לקיחת סידור מארון הספרים לצורך ערבית – הכנה משבת לחול

שאלה:

שלום לכת"ר,
ידועה ההלכה שאין מכינים משבת לחול.
באחד משיעורי ההלכה ששמעתי נאמר שאסור לקחת לידיים(אחר תפילת מנחה) את סידור התפילה בשבת לפני שהגיע זמן תפילת ערבית משום שזה נחשב "מכין". האם באמת חל איסור?

תשובה:

שלום רב

זו הערה מענינת, קשה לתת הגדרה מדוייקת, אבל בכל מקרה אם יעיין טיפה בסידור ודאי כבר אין שאלה ובודאי מותר.

כמו כן, בהכנה שהיא במעשה קל התירו לצורך מצוה, כפי שביארנו בהרחבה כאן.

אגב, בנושא של הכנה ידועה סברתו של הגרש"ז אויערבך שפעולה שאדם עושה באופן סדיר ואינה בעלת משמעות רבה, אף שבסופושל דבר היא נועדה לצורך חול אין בכך איסור. למשל, החזרת הסידור למקום בגמר התפילה, או אפילו החזרת מחזורי התפילה בראש השנה אחרי הצהריים הביתה, שהמטרה היא לשמור עליהם לשנה הבאה, אעפ"כ אין איסור כיון שכך הוא דרך השימוש להשתמש ולהחזיר למקום.