השתתפות בבניית מרפסת על גג השכן

שאלה:

שלום הרב
השכן מתחתי שגר בקומת קרקע בנה ברכוש המשותף הרחבה של 40 מטר ואני רוצה לשתמש בגג של הבניה כמרפסת (בנוסף חפר מתחת עוד קומה של 70 מטר)
השכן דורש ממני השתתפות
1. בגג חצי חצי
2.ביסודות חצי חצי
3.חפירה ליסודות חצי חצי
4.באיטום חצי חצי
5.במעקה הגג במחיר מלא
6.תשלום על מפקח בניה (טוען שכיון שלקח קבלן שאינו רשום אז צריך מפקח בניה)
7.לצורך אותה בניה של השכן הוא היה צריך לעשות שינוי טאבה ומבקש ממני להשתתף בהוצהות
8.שאשלם על תוכניות מהנדס
אני טוען
1.שכיון שאני עושה שימוש בגג למרפסת ולא לבניית חדר(אין אפשרות לבנות )ההשתתפות שלי אינה צריכה להיות חצי חצי אלא שליש
2.לגבי החפירה האם בכלל אני צריך להשתתף בחפירה ואם כן באיזיה יחס .השכן חפר סדר גודל של 80 מטר לבניה שלו בזמן שהמרפסת 40 מטר וגם שלעניות דעתי לבניית המרפסת אפילו חפירה לא הייתי צריך למעט נקודות מסויימות
3. לגבי מעקה הגג שהוא בעצם מעקה המרפסת אני טוען שאינני חייב לשלם את מלוא המעקה אלא כמו שאר הדברים וזאת מכיון שהיה מחוייב לעשות מעקה בכל מקרה הן מצדד ההלכה שצריך לעשות מעקה לגג והן מצד החוק מכיון שזה מחוייב מצד היתר הבניה
4.לגבי תשלום על מפקח בניה היא שלא ביקשתי אף פעם ולא הייתי רוצה מפקח בניה בניתי לא מזמן הרחבה לדירתי ולא לקחתי מפקח בניה
5.לגבי תוכניות שינוי הטאבה אני טוען א. שסיכמתי איתו ע"פ והתנתי איתו ליפני הבניה וההיתר שאני ניכנס איתו להיתר (היה חייב שאכנס איתו להיתר ודרש ממני להצטרף להיתר) בתנאי שאינני משטטף בהוצאות השינוי טאבה מכיון שלא רציתי להוציא היתר אלא להשתמש בגג כמרפסת ללא היתר (באותו שלב הבנתי שאפשר לתבוע ממני תשלום על השינוי טאבה)
וכיום טוען שאינו זוכר סיכום כזה
ב. מכיון שבמקור בזמן תכנון השינוי טאבה דרשתי שיוסיף אותי בשינוי בשביל להכשיר עבירת בניה וסרב בטענה שאי אפשר או בטענה שזה יעכב (קניתי את הדירה לאחר שהתחיל התכנון)
6.דורש לשלם על תוכניות מהנדס האם אני צריך לשלם
בנוסף לגבי כל העלויות לפי איזיה מחיר מחלקים את העלויות האם לפי מה ששילם או לפי השוק או הזול מבניהם
תודה רבה וישר כוח

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני בלי להיכנס לפרטים אתה חייב לשלם לו על ההנאה שאתה נהנה מהבנייה שלו ולכן אתה חייב רק על ההוצאות המוכרחות כדי לבנות את השטח שאתה נהנה ממנו כפי שיעור ההנאה שיש לך מזה ואם הוא נהנה יותר ממך אין עליך לשלם חצי אלא בית הדין ישום כמה מזה אתה אמור לשלם (ראה משנה למלך שכנים ב טז הביאו הנתיבות בסימן קנח ואף שיש לחלק נידונינו מהנידון שם מנהג הבתי דינים לשום לפי ההנאה בודאי באופן שנהנה מהקיים)

מעבר להתייחסות הכללית לא ניתן להכנס לפרטי פרטים כפי שאתה מבקש, אני מניח שזה יידון בבית הדין, בפרט שיש ביניכם הכחשות וכד'.