אזכרת נשמות בשבת לפני יום היארצייט

שאלה:

שלום
מתי צריך להגיד אשכבה (א.ל מלא רחמים…)אם ההזכרה ביום ששי? יש ענין להגיד בקריאת התורה? בשבת לפני או אחרי?
האם יש הבדל בין אשכנזים וספרדים?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

המנהג הרווח הוא להזכיר את הנשמות בשבת שלפני היארצייט אחרי קריאת התורה, כמובא בבית יוסף בסי' רפד וברמ"א שם סעי' ו, והטעם הוא משום שהשבת היא מעין עולם הבא וזמן שהמתים נחים בו ולא ניודנים בגהנום. אמנם יש שנהגו לעשות זאת בשני וחמישי, ראה שערי אפרים שער י סעי' כז וגשר החיים תחילת פרק לא, אבל המנהג הרווח כאמור הוא בשבת. לא ידוע לי על הבדלים בענין זה בין ספרדים לאשכנזים.