המקבל עבודה גדולה האם מותר להעביר חלקה לאחרים מבלי להודיע לבעלים

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב הגאון שליט"א

הנני עובד במכון תורני.

לאחרונה נתנו לי עבודה לערוך ספר מסויים, הכולל כעשרה מדורים, לערכו כולו מתחילה ועד הסוף.

בהיות שהמלאכה גדולה עלי עד מאוד, רציתי לקחת אנשים שיעזרו לי, ויעשו חלק מהעבודה בספר.

האם מותר לי לבקש מאנשים שיעזרו לי, ולרשום את שעות העבודה שלהם על שמי, ואח"כ כשישלמו לי אעביר להם את חלקם

ואם מותר, יש לי שאלה נוספת, לגבי סכום התשלום.

לדוגמא אני מקבל מהמכון, 40 ש"ח לשעה. האם אני יכול לשלם לעובדים אצלי 30 ש"ח לשעה, ואת ה-10 ש"ח הנותרים להשאיר אצלי?

יישר כח על המענה

תזכו למצוות

תשובה

השוכר פועל לעבוד אצלו, שוכרו מחמת שסומך עליו, על רמתו המיקצועית, ובאם ימסור למכון מדור שאדם אחר הכינו הרי הוא כמוכר לאדם חפץ הדומה למה שהזמין וצריך להודיע למכון שאת החומר הזה עיבד אדם אחר.

ובאם רוצה למסור את העבודה לאדם אחר צריך שיהיה אומדא ברורה שהבעלים מסכים שיעביר את העבודה לאדם אחר. וכן לענין השכר צריך שיהיה אומדנא שהמעביד מסכים שיקח תיווך עבור שמעסיק פועל על העבודות שאינו עושה.

אולם אם העובד עושה את העבודה עצמה מותר לו לקחת עובד שיכין לו את החומר ויעשה לו עבודת רקע שיהיה לו קל לעבוד ולהספיק יותר, ויכול לשלם לעובד כל סכום שרוצה שהרי אינם עובדים בעבודת המכון אלא עובדים אצל הפועל.

הרבנים המשיבים: הרב אשר דזימיטרובסקי הרבאברהם בוטרמן והרב גבריאל לומברד