השתתפות מנהל תלמוד תורה בשמחות תלמידיו בשנת אבל

שאלה:

בס"ד,
האם לאבל תוך 30 מותר:
מתוקף תפקידו כמנהל ת"ת,
להשתתף במסיבת חומש,
כמידי שנה להנחות את האירוע,
לשיר ולרקוד שם?
להשתתף במסיבת חברים של בר מצוה של תלמיד ולדרוש שם?
האם לאחר סיום ה- 30 המקוצץ בגלל שבועות ולפני ה- 30 השלם.
מותר לו בתור אבא להשתתף בקידוש לב"מ של בנו.
בבר מצוה עצמה ובמסיבת החברים שצמודה לה?
תודה

תשובה:

שלום רב

כיון שחג השבועות סיים את אבלות השלושים, אתה כבר באמצע שנת אבל, ולא בשלושים. ראה סי' שצט סעי' ח.

לגבי מסיבת החומש, תוכל להנחות את האירוע ולומר את דרשתך, אבל אין לרקוד עם התלמידים, בזמן הריקודים תצא החוצה, הם יסתדרו עם המחנכים וזה יהיה בסדר גמור. כך גם במסיבות חברים של בר המצוה של התלמידים, אפשר להגיע, לומר דרשה וללכת, אין צורך לשבת שם כל האירוע, בסך הכל המחנך נמצא במקום.

בבר המצוה של בנך אתה יכול להשתתף כל האירוע, אבל אם זה אפשרי שיהיה בלי מוזיקה [אינני יודע כיצד מקובל אצלכם, לא טוב שהילד ירגיש חריד, אבל אם זה עובר אז כך כדאי לעשות]. וכך גם במסיבת חברים שלו. בענין זה סמכו על דברי המהרשד"ם הידועים, שכיון שחסרונך במקום יהיה משמעותי מאוד מותר להשתתף. לבני ספרד יש להקל עוד יותר [כאשר אין מוזיקה, למנהג בני ספרד עיקר ההקפדה היא על שמחת נישואין ושבע ברכות וסעודות רשות, אבל שמחה של מצוה בלי מוזיקה הקלו].

בשורות טובות וכל הברכות.