אסור לשאול מוכר למחיר המוצר כשאין כוונתו לקנות אלא להתחרות אבל מותר לקנות חפץ ולמסור את המחיר למתחרה גם אלמלא היה יודע המוכר לא היה מוכר לו.

שאלה

האם מותר לבעל מכולת לשלוח שליח לחנות של שכנו שמתחרה אתו ולקנות מוצרים בשביל לדעת באיזה מחיר מוכר השכן ולמכור יותר בזול כי אם היה יודע שזה מטרת הקניה מסתמא לא היה מוכר לו?

ועוד שואל האם מותר רק לשאול מה המחיר כשלא מתכוין לקנות ורק שואל  בשביל להתחרות ולמכור בזול ?

תשובה

לגבי השאלה השניה פשוט דיש כאן גניבת דעת כמוזכר בסימן רכ"ח סעיף ד וז"ל :כיצד הוא אונאת דברים, לא יאמר: בכמה אתה רוצה ליתן חפץ זה, והוא אינו רוצה לקנותו..

אך  לגבי השאלה הראשונה נראה דאין בו איסור, דאף שיתכן שלא היה מוכר לו, מ"מ עצם מעשה הקנין אין בו גניבת דעת, רק במטרת הקנין. וא"כ הרי זה כמי שיש לו שונא שאין המוכר מוכן למכור לו, והשונא שולח שליח לקנות, שאף שאם  ידע המוכר למי הוא קונה, לא היה מוכר לו, אין כאן חסרון במעשה הקנין ולא גניבת דעת. [והרי גם במודר הנאה דבר זה אין חשוב הנאה].

ולגבי גניבת מידע שאין רוצה המוכר שידע המתחרה את המחירים שלו, ודאי לא שייך כאן איסור בהעברת או גניבת מידע, ראשית שאין זה מידע מסחרי, ושנית שגלוי המחיר תתכן באמצעים אחרים וכגון שישאל לאחרים שקנו שם.

הרבנים המשיבים:הרב אברהם דרברמדיקר הרב גבריאל לוברבום והרב שלמה פרץ