חתימת עדים בכתובה שניתן לטעות בשמותם

שאלה:

שלום רב
אתמול נארך חופה וקידושין, ולאחר סיום כל הכתובה עם החתימה של העדים וגם כבר עשו חופה וקידושין ומאוחר בלילה נודע לי שהעד השני חתם שלא כראוי דהיינו שהוא כתב את השם שלו הפרטי יוסף ואח״כ כתב שם משפחה שלו שניאור שאינו שם הפרטי שלו ואח״כ כתב בן פלוני.
השאלה היא האם הכתובה פסולה לגמרי מאחר שהשם המשפחה שלו הוא גם כן מתחלף בשם פרטי.
ואם הכתובה פסולה (כפי שנראה לי) האם חייבים לעשות כתובה אחרת בנוסח כתובה דאשתכח בי טעותא, או שאפשר לעשות כתובה אחרת בנוסח רגיל עם אותם שני העדים הראשונים שראו את מעשה הקנין.
ואם כן האם החתן חייב להיות במעמד זה ולעשות קנין חדש, או שיכולים לסמוך על הקנין הראשון.
והאם צריך להודיע את החתן על כל הנ״ל או שאפשר לערוך הכל בלי להודיע את החתן תחלה.

תשובה:

שלום רב,

לעניות דעתי הכתובה כשרה לחלוטין. מעיקר הדין חתימת עדים אינה חייבת להיות משהו שכולם יוכלו לזהות ולהכיר כפי שאנו דורשים את שמות הבעל והאישה בגט ראה אבה"ע סי' קל, וכן בחו"מ סי' מה. אלא שישנה הלכה שצריכים לכתוב את השם המלא כדי שיהיה ברור שהם חתמו לשם עדות ולכן גם מסיימים עם המילה עד או כותבים גם שם האב, אבל במקרה זה הכל תקין, כתבו של האב כתבו עד אלא שמי שאינו מכיר יכול לטעות בשם העד, וזה לא פוסל את החתימה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראיתי בספר משפט הכתובה שכותב בדיוק לגבי מקרה כזה ששם המשפחה מתחלף לשם פרטי שהכתובה פסולה, (אכן לא מביא שום מקור לדבריו אלא מצד הסברא)