יהודי שגר בבנין של גויים, האם יש מקום לחשוש שמא א' מהם יהודי ולהצריך עירוב חצרות

שאלה:

שלום וברכה. יהודי שגר בחו״ל לבד בחצר עם שכנים שאינו מכירם. האם מותר לו לטלטל בחצר בשבת? או שהוא חייב לברר אחד אחד האם הוא יהודי?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אכן לכאורה יש מקום לחשוש שמא אחד מהם יהודי שהרי ישנם לא מעט יהודים הנראים כגויים ברחבי אודסה, והכלל הוא שכל קבוע כמחצה על מחצה, והם הרי קבועים במקומם. אולם מאחר שיש ספק נוסף – עצם העובדה שאפילו אם הוא יהודי יתכן מאד שאינו מצריך עירוב משום שהוא כמומר שדינו כגוי, נכון שזה לא מוסכם מחמת היותו תינוק שנשבה, אולם די בכך כדי שיהיה ספק ספיקא ואין סיבה לחשוש מעבר לזה ולהצריך עירוב.