שימוש בשבת בשולחן שיש עליו מוקצה

שאלה:

שלום,
שולחן שיש עליו דברי מוקצה כמו מחשב או שולחן שיש לו מגירה נשלפת עם דברי מוקצה בתוכו, מותר ללמוד על שולחן כזה בשבת בלי להזיז את דברי המוקצה או בלי לפתוח את המגירה?

תשובה:

שלום רב

מותר להשתמש בדבר מוקצה כבד כאשר אין חשש שיזיז אותו. ולכן אף שהשולחן נחשב בסיס לדבר האסור מותר להניח עליו ספר.

ז"ל הרמ"א בסי' שח סעי' ג: כל מוקצה אינו אסור אלא בטלטולו, אבל בנגיעה בעלמא שאינו מנדנדו, שרי. ולכן מותר ליגע במנורה שבבית הכנסת שנרות דולקות עליו, או בתנור שדולק בו אש. וכן מותר ליקח דבר היתר המונח על דבר מוקצה.