האם הנתבע חייב להופיע בביה"ד או יכול לשלוח שליח במקומו

שאלה:

אם הנתבע לא רצה להופיע בדין תורה רק רצה לשלוח שליח במקומו , האם התובע יכול להתנגד בטענה שהוא רצה דווקא שהתובע בעצמו להופיע בטענת "אין אדם מעיזה לפני בעל חובו" האם יש זכות לתבוע זו?

תשובה:

שלום רב,

בשו"ת בעי חיי ח"ב סי' עה, ובחשן האפד סי' מג  כתבו שיכול הנתבע לטעון "קים לי" כאותם פוסקים שיכול למנות הנתבע מורשה ואי אפשר לחייבו לבוא בעצמו..

אולם במקרה שיש הכחשה בין התובע לנתבע קוראים לנתבע בעצמו כמו שכתב התומים (סוף סימן קכד). וכך גם במקרה שיש שיש צורך לחקור את הנתבע, ומזמים אותו והוא חייב להופיע.