נדר לצדקה אם ינצל מהמשפט

שאלה:

שלו'
אני מנהל מוסד צדקה גדול בארץ הקודש, נדר לי עשיר גדול בחו"ל סכום של כמעט 100 א' דולר
מכיוון שהוא היה כחודשיים לפני משפט קשה שבו ע"פ השכל וע"פ עו"ד הוא היה צריך לשבת בכלא הפדארלי למשך כ-15 שנה,
הבן אדם החזיק קשר במשך יום יומי וביקש תפילות וכו',
וכעת אחרי שזכה במשפט בדרך מופלאה ביותר ונותר ללא שום דבר אלא רק רישום פלילי
הוא טוען שהבטחתו היתה אך ורק אם ייצא בלא כלום
האם יש לכזה נושא מקור באיזשהוא מקום
למיטב הבנתי, הנודר בעת צרה אין פותחין לו
השאלה היא אם אני יוכל לקבל מקורות לגבי נושא זה

יישר כח

תשובה:

שלום רב

הנושא של פתח אינו רלוונטי כאן, כיון שהנושא עכשיו אינו התרת נדרים אלא האם נדר על אופן כזה שהוא לא יוצא נקי לגמרי. בענין זה צריך לדעת מה היה הנוסח המדוייק של הנדר, כדי לדעת אם על פי לשון בני אדם שהוא הקובע בנדרים נכלל בו פטור ממאסר או זיכוי מוחלט.

כמו כן יש לברר באיזה אופן ביקש את התפילות, האם מדובר היה בכעין שכירות, כלומר הוא אמר שבתמורה לסיוע באירגון התפילות יתרום, או שזה היה במנותק לעצם ההתחייבות, שאז בעצם הנושא הוא בינו לבין קונו ואין לך זכות תביעה על הכסף. תפרט יותר וננסה לסייע.

בהצלחה רבה.