הפטור מן הדבר ועושהו נקרא הדיוט – מתי?

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אדם הפטור לגמרי ממעשר כספים לכו"ע. ובכל זאת נותן מעשר, האם נקרא אדיוט או שיקבל את ההבטחה?

תשובה:

שלום רב

ברור שיקבל שכר עצום על מעשיו ומן הסתם גם את ההבטחה למפרישי מעשר. הכלל בדין שהזכרת הוא, שכיון שגם לאחר שיעשה המעשה לא תתקיים תכליתו העושה זאת נקרא הדיוט [ולא אידיוט… הדיוט הכוונה אדם פשוט שאינו מבין את עומק הדברים], וכמו במצות סוכה, שגדר המצוה הוא "תשבו כעין תדורו" כלומר שידור בסוכה כפי שהוא דר בביתו, וכיון שאדם לא גר בבית כשיש גשם מהתקרה ממילא הוא נקרא הדיוא כשעושה זאת בסוכה. אבל למשל אדם שסוכתו נפלה וללכת לחברו הוא מתבייש, אף שבאופנים מסוימים אינו חייב ללכת, אם יעשה זאת קיים מצוה, שכן לאחר שטרח והלך הוא מקיים את המצוה כתיקונה, וכך גם במקרה שלך.

שפע ברכה והצלחה!