ספירת העומר – מצוה אחת ארוכה או מצוות נפרדות

שאלה:

שלום רב.
האם ספירת העומר כולה נחשבת מצווה אחת או שכל יום שסופרים נחשב למצווה (ז"א 49 מצוות)?
תודה

תשובה:

שלום רב

בשאלה זו נחלקו כידוע הראשונים, ומספק הוכרע שאדם ששכח לספור יום אחד, ממשיך לספור בלי ברכה בימים הבאים, מצד אחד לחשוש לדעת הסוברים שכל יום היא מצוה בפני עצמה ואין כל משמעות לשכחתו ביחס לשאר הימים, ומאידך לענין חשש ברכה לבטלה יש לעשות זאת ללא ברכה, שמא הלכה כדעת הסוברים שכל הספירה היא מצוה אחת ארוכה. האריך בענין זה במשנה ברורה בסי' תפט לאורך הסימן כולו פעמים רבות.

מקורות:

נחלקו הראשונים אם מצות ספירת העומר היא מצווה בפני עצמה בכל יום ויום, או שמא היא מצוה אחת המתחלקת למ”ט יום. לשיטת הבה”ג, כל הימים מהווים מצוות ספירה אחת, ואילו לדעת הרא”ש (פסחים פרק י, סימן מא, וכן דעת התוספות מנחות סו, א) “כל לילה ולילה מצוה בפני עצמה”. בספר מקור חיים (סימן תפט) תמה שלא מצאנו שייתכן לברך על מצווה אחת מ”ט פעמים, וצריך לומר שכל לילה מהווה מצווה בפני עצמה, וכן כתב ב’פרי מגדים’ (אשל אברהם תפט, ב), וראה בשו”ת מהרלב”ח (סימן סב) שהאריך בנידון זה.