ויכוח בין פועל ומעסיק

שאלה:

בס"ד
מה הדין כאשר פועל ומעסיק מתווכחים ביניהם: הפועל אומר שסיכמו על שלוש עבודות ובעד זה קבעו את התשלום (שעל גובה התשלום אין ויכוח) והמעסיק אומר שסכמו על 4 עבודות ועד שלא יסיים לא ישלם לו או יכניס אחר במקומו ואת ההפרש יוריד משכרו? דמים מודיעים? המוציא מחברו עליו הראיה? מודה במקצת? אם אפשר לקבל מקור. תודה

תשובה:

שלום רב,

כשיש הכחשה צריך לבוא לדין תורה, במקרה זה יש לפחות חיוב שבועת היסת.

לגבי שבועה דאורייתא יש לדון משום שמדובר בקבלן ואפשר שלדברי הנתבע הוא רשאי לעכב את הפרעון לדעת המחנה אפרים (שכירות פועלים סי' ה). ואם כן בטענתו הוא נחשב לכופר הכל (כמ"ש בסימן עג קצה"ח ס"קב וראה גם סימן עח קצה"ח ס"ק ד ונתיבות שם כשקצצו על הכל ביחד זמן הפרעון הוא בסוף כל המלאכות).

אבל מדברי הנו"כ בסימן שלג נראה שדברי הרא"ש שעליהם מבוסס המחנה אפרים (שלקבלן אסור לחזור בכל מקרה) הם לא להלכה ובחזו"א (ב"ק כג לב) פירש את דברי הרא"ש אחרת, ואם כן אפשר שיש כאן גם שבועה דאורייתא ובכל מקרה כיון שהנתבע חושב שהוא פטור עד שהתובע יגמור את כל ה4 עבודות זה תלוי במחלוקת הפוסקים בסימן עה סעיף ה עי"ש בנו"כ.