הפרשת חלה שלא מן המוקף

שאלה:

שלום.
אשתי הכינה 2 ק"ג עוגיות שמרים ושכחה להפריש חלה קודם האפיה.
א. רצינו להפריש חלה אחרי שכל העוגיות מוכנות ע"י ששמים אותם במקום אחד תחת מגבת ומשם מפרשים 2-3 עוגיות זה בסדר?
ב. ולפני שנזכרנו כבר הבאנו לחברים צלחת עוגיות והם נמצאים רחוק מאיתנו אבל טרם אכלו האם אפשר לכווין על העוגיות האלו בהפרשה או לא?
ג. מי שאכל עוגיות ללא הפרשת חלה האם עבר איסור? כלומר עוגיות ללא הפרשת חלה הם איסור?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

  1. ניתן להפריש באופן הזה.
  2. עדיף שהם יפרישו בעצמם, הפרשת חלה לכתחילה עושים מהמוקף, כלומר ממה שנמצא יחד בכלי ולא במקום מרוחק.
  3. מי שאכל ללא הפרשה עבר בשוגג באיסור תורה של אכילת טבל.

יום נעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם היום להלכה אנו נוקטים שתרומות ומעשרות הם מדאו? האם יבול חיטה של חו"ל שנלוש בארץ חייב בחלה מדאו'? כפי הידוע לי מכמה מקורות אין אנו אוכלים היום חיטה שגדלה בארץ (שהיא מיוצאת לחו"ל) אלא חיטה המיובאת מארה"ב (מלבד חיטים שעושים מהם קמח למצות שהוא בוודאי מהארץ)?

  2. יש בזה מחלוקת. מדברי הרמב”ם בפרק א מתרומות מבואר שבזמנינו הוא מדרבנן, אולם הראב”ד שם השיג עליו, וכן הרשב”א בשבועות טז ב סובר שגם בזמנינו הוא מדאורייתא, וראה בהקדמה לס’ החרדים שמנה רשימה שלמה של גדולי הראשונים שכך סברו, ביניהם רש”י והר”ש משאנץ. אכן המנהג להלכה כדעת הרמב”ם.