תפילה מועילה לקבל מה שלא מגיע לי?

שאלה:

שלום

א. האם בזכות תפילה אדם יכול לקבל מבוקשו שמתפלל עליו אפ' אם לא מגיע לו מן הדין את אותו דבר? האם מצינו דבר כזה בהיסטוריה?

ב. בפרשה שעברה -אמור, קראנו על לחם הפנים ושם כתוב "ביום השבת ביום השבת" – פעמיים, למה הכפילות?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ודאי תפילה בוקעת רקיעים וקורעת גזר דינו של אדם, זה ברור מאליו. יתר על כן, גם כאשר הדבר סותר את מזלו של האדם, ובעצם את תפקידו והדבר שלשמו בא לעולם, לעיתים זה מועיל, ראה כאן בהרחבה.

יש לזה הסברים רבים, בגמרא ביומא נראה שזה בא ללמד שבזיכין קודמין למוספין, וראה באלשיך עוד שלושה הסברים על פי דרש, שהפשוט שבהם הוא שזה בא להסב תשומת לב יתירה.