שכח להפריש חלה ויש עוגה אצל אדם אחר

שאלה:

שאלה לכבוד הרבנים שליט"א
ביום שישי אפינו עוגות סולת – בכמות של 2 ק"ג.
מטרדת הזמן- לצערנו שכחנו להפריש חלה.
עוגה אחת אכלנו וגם הגשנו לפני אורחים שהגיעו לביקור..
עוגה נוספת הבאנו לאורחים לקחת לביתם..
נותרו עוד 2.5 עוגות.
במוצ"ש נזכרנו ששכחנו להפריש..
מה עלינו לעשות כעת?!
א. האם להפריש בברכה? (בהתחשב שעוגה אחת -גדולה לא ברשותינו..)
ב. במידה ונפריש- האם ניתן לכוון על העוגה שהבאנו להם? (שהבננו שגם היא חולקה קצת למשפחה שלהם בשבת משותפת שהיתה להם…) (במידה וניתן לכוון האם יש חובה להודיע להם על כך ששכחנו?)
ג. האם להודיע לאורחים (שהעוגה ברשותם) שיפרישו חלה בנפרד?
ד. מה ניתן לעשות כדי לכפר על כך שלצערינו שאכלנו והאכלנו בטעות- ללא הפרשה?

מצפים לתשובה בהקדם האפשרי תודה

תשובה:

שלום רב

מקרה מצער מאוד בלי ספק…

מה שצריך עכשיו זה להפריש בברכה. אף שכרגע אין לכם שיעור חלה, אבל כיון שכבר חל החיוב השיעור כרגע אינו משנה כלל.

לכתחילה צריך להפריש דוקא מן המוקף, אמנם בדיעבד מועילה הפרשה גם שלא מן המוקף ואף התירו לעשות זאת כדי להציל אחרים מהאיסור ראה עירובין לב ב ותוס' ביבמות צג ב, ובפרט כאשר אתם בעצם גרמתם בשגגה למכשול זה [ראה תוס' שם], אבל אם הם כאלו שיפרישו מעצמם וכל הנושא הוא אי נעימות כדאי לכתחילה כן לומר להם להפריש בעצמם כדי שיהיה מן המוקף. כמו כן, כיון שהיום העוגה שלהם ובעצם חיוב ההפרשה מוטל עליהם, צריך לכתחילה את הסכמתם. מכל מקום בדיעבד זה יועיל כיון שאתה מפריש משלך, וכמבואר ברמב"ם תרומות פ"ד הלכה ב, ואינו דומה למי שמפריש משל חברו על של חברו שאינו מועיל אפילו בדיעבד כמו שכתב הב"ח בסי' שכח והש"ך שם ס"ק ה.

כמו כל דבר, החרטה והקבלה לעתיד היא עיקר התשובה, ואם תוסיפו לקיים הפרשת חלה בהידור תהא זו כפרה לכם.

בשורות טובות.