שאלות באגרות קודש של הרבי מחב"ד

שאלה:

בס"ד
שלום רב
בחב"ד נהוג לשאול את הרבי מלובביץ' שאלות דרך "אגרות הקודש" . שמעתי שיש מי שאוסר לנהוג כך. האם מותר לעשות כך לכל הדעות ?

תשובה:

שלום רב

מסתבר שיש בזה שני איסורים: א. יש איסור של "לא תנחשו", כלומר אסור לאדם לומר אעשה דבר מסויים ואם יקרה כך וכך סימן שאני צריך לעשות כך, ואם יקרה אחרת אעשה כך. ב. אולי יש בכך חשש של דורש אל המתים.

ועל כולנה, אין שום טעם לעשות דברים חסרי תוחלת…

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. על אף שאיני חסיד חב"ד ומסתייג מאוד מהם בהרבה דברים שאינם נוהגים לפי ההלכה (כשינה בסוכה, אי אכילת סעודה שלישית, זמני תפילה וכו')

    בשאלה באגרות קודש אין בזה שום סרך איסור של "לא תנחשו", עיין סמ"ג (מצות ל"ת סי' נא) וכן ברמ"א
    יורה דעה סימן קעט סעיף ד, ובש"ך שם ס"ק ה וכן כתב בבית יוסף שם בטור, וכן פסק הרב חיד"א בשיורי ברכה שם אות ו.

    ולגבי חשש דורש אל המתים ברור שאין בזה, "איזהו דורש אל המתים, זה המרעיב את עצמו והולך ולן בבית הקברות, כדי שתשרה עליו רוח טומאה, והוא שד של בית הקברות, ודורש שיהא שד זה אוהבו ומסייעו בכשפיו" – לא דומה בכלל לשאלה באגרות קודש, ואפילו מי שהולך לבית קברות ומדבר עם המתים בני ישראל שיבקשו עליו רחמים לא הווי בכלל דורש אל המתים כפי שכתבתם אתם כאן:
    http://din.org.il/2012/11/20/%D7%98%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%A2%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%94-%D7%9C%D7%A7%D7%91%D7%A8%D7%99-%D7%90%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9F-%D7%93%D7%95%D7%A8%D7%A9-%D7%90%D7%9C-%D7%94%D7%9E%D7%AA%D7%99/

  2. בס"ד
    האמת היא שאף פעם לא שאלתי את הרבי , למרות שאני מתמודדת עם מציאות לא קלה בכלל. השם יעזור. אבל בתקופה האחרונה אחיו של אבי נמצא במצב מאוד רע ושאלתי בשמו את הרבי וקיבלתי תשובה. אך לא הבנתי מה הפירוש של התשובה ורציתי לפנות לרב מחב"ד שמבין בזה, אך כעת לא אעשה זאת. השאלה שלי האם חטאתי ? מה לעשות כדי לכפר ?

  3. אינני מכריע שודאי יש כאן איסורים אלו, אבל לא ברור לי למה אתה מדמה זאת דוקא למקרה של הרמ"א ולא לדברי השו"ע שבסי' הקודם.
    מה שהבאתם מהקישור שבתשובה שלנו מוכיח את ההיפך, ורבים חששו מכל פניה למתים, ידועה המחלוקת על התפילה מכניסי רחמים וכו' ומיותר להאריך. ועיקר כוונתי שבענין זה שבלאו הכי הוא שטות ורבים מגדולי רבני חב"ד מסתייגים ממנו, אין להכנס לחששות של איסור.

  4. פשוט מאד. זה הרבה יותר דומה לפסוק לי פסוקך או לעשיית סימן על העתיד, מאשר צבי הפסיקו בדרך וכד'
    וכן ראה מה שכתב החיד"א שמדבר בדיוק על פתיחת ספר
    ודבר דומה עשה הרב אריה לוין עם גורל הגר"א לזיהוי חללי הל"ה

  5. אין להשוות לגורל הגר"א שנעשה בתנ"כ עי קדושים וגדולי עולם בעלי מסורת כיצד לעשות זאת, וגם עז יש חולקים משום תמים תהיה.

    מבלי להיכנס לאסור או מותר, צריך להפעיל שיקול דעת האם כך נראית יהדות?
    ולאן זה מוביל את מי שעוסק בזה בתדירות.

    כאן מדובר בלקבל עצה מהרבי עפ תשובות שכתב לאנשים בחיי חיותו, המציאות מראה למתבונן מן הצד שלמאמינים בזה ישנם כמה בעיות:
    א. מעצימים את הרבי ושוכחים את הקב"ה
    זה נושא שורשי עם השלכות רבות במצוות התלויות בלב כגון "שיוויתי" וכן בשאר עניני השקפה כגון העברת המסורת בצורה תקינה

    ב. תשובה שנכתבה לאחרים אינה הולמת מצבו הפרטי של כל אחד

    ג. התשובות ניתנות לפרשנויות שונות ופותחת פתח לטעויות

    ד. שיבוש בצורת העברת המסורת, מסורת צריכה לעבור ע"י רבנים ות"ח הקיימים בכל דור, תשובות כתובות וכל שכן באופן שהיזכרנו ב ג-ד אינן יכולות להחליף יעוץ פנים אל פנים מול רב זוהי מעלתה של תורה שבע"פ שאפשר להעביר את היסודות, הגישה ואת רוח הדברים.

    ה. הקבוצה המאמינה בזה מבודדת את עצמה מכלל ישראל, עי שאינה זקוקה לרבנים יותר, לעומתם שאר כלל ישראל חסידים, ליטאים, ספרדים, אנשי העדה החרדית, מאזנים זה את זה עי קשר בין הרבנים וביקורות השקפתיות הדדיות,
    לא פלא שעבודת השם שלהם הופכת להיות מוזרה יותר ויותר

    ו. אמונה טפלה, זה פשוט לא עובד..

  6. רבות מחסידי חב"ד נוהגים לכתוב באגרות קודש. זה אחד הדרכים להתקשר לרבי מלך המשיח שליט"א נשיא הדור ומנהיגו.
    רואים במוחש איך שמאות ואלפי יהודים שפנו אל הרבי מלך המשיח שליט"א באמצעות האגרות קודש ראו ניסים גלוים בכל תחומי החיים: בריאות, פרנסה, שידוכים, זרעא חייא וקיימא ועוד.ניתן לראות סיפורים באתר אגרות. כום.
    אין בעיה הלכתית בכתיבה באגרות קודש ראה מה שכתב בזה הרב אשר גרשוביץ בהוספות לספר נפלאות עכשיו.
    יחי המלך המשיח!