לגור בדירה כשעדין לא גמר הקונה לשלם עבורה האם הוא רבית

שאלה

רציתי לשאול האם יש במקרה הזה ריבית או המתנת מעות,

חמי שיחי' מכר את הבית שלו סוף קיץ שעבר, והוא עצמו פינה את הבית מיד אבל המפתחות עדיין נשארו אצלו כי הקונים חיכו לקבל את המשכנתא מהבנק וגם חייבים עוד חלק מהכסף,

אני באתי מחו"ל לכמה שבועות ואני משתמש בינתיים עם הדירה הקודמת, לפורים זה היה עם רשות וכרגע החלטנו להישאר בדירה עד כמה ימים אחרי חג הפסח,

רציתי לשאול אם יש במקרה הזה ריבית או המתנת מעות, אני לא ראיתי את עצם החוזה אבל אם כבודו יגיד לי מה לבדוק אני יכול לבדוק את זה

תודה רבה מראש

תשובה

באם על פי חוזה המכר מותר לך להשתמש בדירה כל זמן שלא שילמו לך את כל הסכום ואם אתה את הסכמתם לגור בדירה אין זה רבית שאין הקונה נותן לך דבר שהרי אתה לוקח את שלך כדין[1] אולם אם על פי החוזה אין לך זכות לגור בדירה ונותן לך הקונה את הזכות לגור בדירה מחמת שאתה ממתין לו ולא גובה חוב הדירה הרי זה רבית שבשכר שאתה ממתין לגבות לו את החוב שלו נותן דירה לשימוש. [2]

[1] ב"מ דף סג'  ב' אמר רב נחמן, כללא דריביתא: כל אגר נטר ליה  אסור. חו"מ קסא' סעיף א'

[2] חו"מ סימן קסא' סעיף ה'

הרבנים המשיבים:הרב אברהם בוטרמן והרב אשר דזמטרובסקי