שינוי מקום בברכות בבסיס צבאי

שאלה:

הנמצא בסיס צבאי ועובר ממבנה למבנה, האם צריך לברך בכל פעם על מאכלים ושתיה או פעם אחת?

תשובה:

שלום רב

יציאה תחת כיפת השמים נחשבת שינוי מקום בכל מקרה ויש לברך. כאשר המעבר אינו תחת כיפת השמים ומדובר בבעלות ושליטה של גורם אחד, זה לא נחשב שינוי מקום. כאשר יש שינויי בעלות תחת אותה קורת גג נחלקו הדעות, בשו”ת בצל החכמה ח”ו סי’ ע נקט שזה לא נחשב שינוי מקום, וכן כתב באור לציון ח”ב פרק יב סעי’ טז, ואילו בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק נד ס”ק כז כתב בשם הגרש”ז אויערבך שיציאה לחדר מדרגות מחייבת ברכה נוספת, כיון שיש שינוי בבעלות על המקום [חדר מדרגות משותף לכל השכנים].

כמובן יש לציין שבסעודת פת נוקטים שבדיעבד ששינה מקומו אינו מברך שוב.