עשיית מלאכות בשבת לצורך חולה

שאלה:

עלמה מטפלת בילדה חולנית שזקוקה לתזונה דרך שפופרת, זאת על ידי מכונה. מה הדין בשבת קודש אם אין במקום נכרי להפעיל את המכונה? האם המקרה הזה נידון כמצב של פיקוח נפש, ושפיר מותרת המטפלת להפעיל את זה? ואם מותרת, האם צריכה המטפלת לעשות כל פעולה המצריכה מלאכה ע"י שינוי? [על אף שנראה פשוט שכן מותרת וע"י שינוי, אבל אינני רוצה לפסוק בלי לשמוע חוו"ד רבני בית הוראה]

תשובה:

שלום רב

קשה לענות בלי לדעת את הפרטים, אבל אם זו תזונתה היחידה ונשמע שמדובר בילדה חולה מאוד שלא יכולה לצום ושי בזה חשש אפילו רחוק של פיקוח נפש, ודאי מותר להפעיל את המכונה כשאין דרך אחרת, ויעשו זאת בשינוי. אבל חשוב לציין! הרי אנחנו עכשיו לא בעיצומה של השבת… ניתן להתארגן מראש, צריך להיות מאורגנים או שיש גוי צמוד, או שמפעילים את המכונה עם שעון שבת לעיתים מזומנות לפי צרכיה [בעבר עשיתי כך עם ילדה שהיתה זקוקה לאינלציה בגלל ברונכיט, שמתי מראש את המכונה על שעון שבת וזה היה מצויין]. יש לעשות הכל כדי להמנע מהצורך לחלל שבת. אבל שוב, הכל בכפוף למצבה הרפואי, ולכך שאכן אינה יכולה לאכול שום דבר בדרך אחרת.

בשורות טובות.