מעשר כספים – ממה מפרישים ומי חייב בכך?

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אני ב"ה נשוי עם ילד. עובד בהוראה. אשתי אינה עובדת, אין לנו בית משלנו, אבל בינתיים אנו גרים אצל ההורים עד שנשכור בית. המשכורת שלי לא כל כך גבוהה ב"ה.
כמה שאלות בעניין מעשר כספים.
1. האם חובה עלינו ספציפית לתת מעשר כספים או שזה מידת חסידות (אצלינו ספציפית)?
2. האם אנו צריכים להפריש ממה שנשאר לאחר הוצאות או לפני הוצאות?
3. האם צריך להפריש מהנטו או מהברוטו?
4. האם אפשר חלק מהמעשר לתת לארגון "יד לאחים" (האם "יד לאחים" נחשב כיום כפדיון שבויים?) וחלק מהמעשר לתת בשביל לקבל עלונים לשבת ולחלקם? וחלק לתת לישיבה או לכולל אברכים? וכל זה ייחשב לי כמעשר כספים?

סליחה על כל השאלות. ממש חשוב לי לקיים מצוות מעשר כספים.

תשובה:

שלום רב

  1. אדן שפרנסתו דחוקה פטור ממעשר כספים, הרחבה על כך ראה כאן. אבל אינני יודע האם פרנסתכם אכן דחוקה, זה שאין לכם דירה אינה סיבה להמנע ממעשרות.
  2. את המעשר כספים מפרישים מכל ההכנסות ללא ניכוי הוצאות מחייה וכדומה, אולם כן לאחר ניכוי הוצאות הנדרשות לצורך העבודה כמו הוצאות נסיעה לעבודה, מיסים, ביטוח לאומי התלוי ברמת הכנסה וכדומה. מי שפרנסתו דחוקה לו מאוד יוכל לסמוך על דעת הסוברים שמנכים הוצאות מחייה מחישוב המעשר, אולם זה בדיעבד ממש.

    אם יש בבית קושי ממשי ניתן לתת להם כספי מעשר, אבל אם הם מסתדרים יש להעדיף נתינה לתלמידי חכמים עניים.

    הברכי יוסף (יו”ד רמט,ה) הביא דברי הכנסת הגדולה שכתב שאפשר לנכות הוצאות ביתו, וחלק עליו. אך כדברי הכנסת הגדולה כתבו האבקת רוכל סימן ג’ והקיצור שולחן ערוך סי’ ל”ד ס”ד. וכך משמע גם בדברי האהבת חסד פי”ח אות ג’. אכן בשבט הלוי (ח”ה קלג,ד) כתב שמשמעות הפוסקים היא שלא כהכנסת הגדולה וכך ראוי לנהוג, אלא אם כן המצב דחוק. אלא שכתב שהוצאות הנדרשותלצורך העבודה מנכים מחישוב המעשר, וכאמור.

    וראה שם שאנשים שפרנסתם דחוקה יעשו כהכנה”ג ויורידו הוצאות הבית וכו’ אבל בעלי פרנסה מרווחת יחמירו כהברכי יוסף.

  3. מעשר מפרישים מהנטו ולא מהברוטו.
  4. אפשר לתת לכל האירגונים האלו אבל יש עדיפות לתת לישיבה. המעשר בעיקרו נועד לתלמידי חכמים עניים.

שיהיה לכם תמיד רק שפע ושמחות, ותהיו מהנותנים ברווח ולא מהמקבלים!