מוקצה במשחקים בשבת לספרדים – ספינר בשבת

שאלה:

זאת שאלה שלפני שבאתי לשאול, בדקתי באינטרנט. רציתי לשאול אם מותר לשחק בספינר, בשבת.

ספינר נראה ככה. https://www.sababakids.co.il/media/catalog/product/cache/4/image/1200×1000/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/t/item_xxl_22081880_29007458.jpg

שזה 3 כנפיים שמסובבים אותם. זה דבר שהפך לאופנתי והרבה קנו, ילדים ומבוגרים.

ובקשר לשאלה אם מותר לשחק בו, בשבת. באתר הזה http://www.bhol.co.il/118880/%D7%94%D7%A8%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%A7%D7%95-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A1%D7%A4%D7%99%D7%A0%D7%A8-%D7%9E%D7%95%D7%AA%D7%A8-%D7%9C%D7%94%D7%A9%D7%AA%D7%9E%D7%A9-%D7%91%D7%95-%D7%91%D7%A9%D7%91%D7%AA.html כתוב שהרבנים פרקו אותו למרכיביו, ולפי מה שראו, אמרו שכן מותר, לשחק בו, בשבת. וזה ספינר פשוט.

יש ספינרים מאירים עם מנורות ונצנוצים, ובהם אסור לשחק, בשבת. וברגילים כאמור מותר.

באחד האתרים שקראתי על השאלה, כתוב שלספרדים מבוגרים, אסור לשחק בספינר, בשבת. ולילדים שעוד לא הגיעו לגיל החינוך יש להתיר. וזה האתר היחיד שנתקלתי באיסור בספינר רגיל.

זה האתר https://www.hidabroot.org/question/226804

רציתי לדעת אם זה איסור גורף חד משמעי שאוסר לשחק בזה, בשבת. או שאני יכול להסתמך על האתרים האחרים שבהם לא נכתב איסור זה. כמו השני ששלחתי, שהרבנים פרקו אותו, ומצאו שכן מותר לשחק בו, בשבת.?

אתמול ביקר אותי הנכד של האח, והיה לו ספינר, ואני נמנעתי מלשחק בו, שמא אעבור על איסור. היום קניתי לי 2 ספינרים, ולכן רציתי לברר את השאלה, אם מותר או אסור, לשחק בו, בשבת. אני ספרדי מבוגר.

תשובה:

שלום רב

בענין זה יש מחלוקת ידועה: שכן בשו"ע כתוב שמשחקי ילדים הם מוקצה, כיון שהשימוש של משחק אינו מספיק כדי לייחד את החפץ לשימוש ולהפקיע ממנו דין מוקצה. אלא שדברי השו"ע אמורים לגבי משחקים שאנשים יוצרים לבד, כמו בובת סמרטוטים שהיו עושים פעם או כדור שכזה שילדים בירושלים היו יוצרים בעצמם.. לגבי משחקים שמיוצרים במפעלים בצורה מקצועית וחשובה סבר הגרי"ש אלישיב שגם לספרדים אין חשש מוקצה, כיון שלא מדובר באיזה מוקצה שמייחדים אותו למשחק אקראי [כמו שלוש מקלות וכו'] אלא בכלי חשוב. אולם הגרב"צ אבא שאול אסר גם את זה. לכן המיקל יש לו על מהלסמוך וראה עוד כאן על המקורות בענין זה.

הצטרף לדיון

תגובה 1