צריך לתת מעשר כספים בסכום מדוייק?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב! :)
אני בדרך כלל נותן דרך המחשב מחושב את המעשר, אך קרה לי מצב שלאחר שקיבלתי את הקצבה שלי, נסעתי לבני ברק, וביקשו ממני צדקה, ונתתי, וכבר לא זוכר כמה נתתי, כי נתתי גם בכסף קטן אך חמישיות וכו'.
נראה לי שנתתי מקסימום 100, לא בטוח בזה, אך די בטוח.
יש איזה טריק שאפשר לעשות? אולי להוסיף חמישים שקל, מעבר ל-10 אחוז שאני אמור לתת, ולהגיד לפני התרומה, שהכסף שאני חייב עוד לתת למעשר, יחשב מהסכום הזה, ואם בסכום שאני הפעם אתן יש יותר ממה שאני עוד צריך לתת למעשר, אז שהשאר יחשב צדקה רגילה שלא לשם מעשר.
(נראה לי שראיתי מישהו שאמר לעשות משהו בסגנון הזה, אך לא זוכר אם כך בדיוק, ואם בכלל ראיתי, אולי חלמתי, חיפשתי כאן בשאלות אך לא מצאתי).

תודה רבה כבוד הרב! יום טוב!! :)

תשובה:

שלום רב

ההצעה שלך מצויינת, תן מעט יותר ותתנה שהשאר יהיה סתם צדקה.

מקורות:

לכתחילה אכן יש לחשב את המעשרות בדקדוק ממש ולתת לא פחות ולא יותר כמבואר בכנסת הגדולה בסי’ רמט, וכ”כ בפתחי תשובה שם בשם החוות יאיר סי’ רכד, שאדם המעשר יותר מכדי חובתו מחסר ממצוה זו, שכן חובת ההפרשה היא בדקדוק, אלא שבשם המשנת חכמים שם הביא שחלק עליו בזה, וכ”כ בשבט הלוי ח”ה סי’ קלג שמי שמתקשה לאמוד בדיוק את רווחיו יתן לפי אומדן עד שיצא הספק מליבו וידע שנתן מספיק. וכמדומה שכך נוהגים העולם.