מזיגת יין במים – אשכנזים ספרדים

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לדעת בשיעור מזיגת יין במים
כמה אחוזים של מים מותר לערבב לפי הספרדים וכמה לפי האשכזים
או במילים אחרות יין שכתוב עליו שכשר לשיטת בית יוסף, כמה אחוזים של מים יוכל האשכנזי לערבב בו ועדיין יהיה כשר לקידוש
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

לגבי הוספת מים ליין כידוע נחלקו השו"ע והרמ"א בסי' רד סעי' ה, לדעת השו"ע בזמנם שהיו היינות חזקים ניתן לערב 75% מים ובזמנינו שהם חלושים צריך רוב יין, ראה כף החיים שם בדעתו, וראה עוד חזון עובדיה ח"א מהדו"ב סי' ו ואור לציון ח"ב פרק כ סעי' יח, ולדעת הרמ"א שם אפשר להקל עד שישית יין והשאר מים. אמנם בפרי מגדים שם כתב שבזמנינו שהיינות חלושים גם הרמ"א מודה שצריך רוב. במיץ ענבים כתב במנחת שלמה סי' ד שודאי גם לאשכנזים אין לערב מים ואפילו מעט וידוע שכן דעת הגרי"ש אלישיב, וראה שבות יצחק פסח סי' י שהגרי"ש אלשיב החמיר שכלל לא למזוג יינות שלנו במים אלא רק לערב בהם מעט מיץ ענבים. לכן ודאי המהודר הוא שלא לערב כלל מים ביין, ומי שמערב ישאיר רוב יין, וכיון שיש יקבים שכבר מערבים מים כמו שציינת לא כדאי להוסיף כלל.