סעודת מרעים באבילות / ברית מילה באבלות

שאלה:

המשך שאלה בסעודת מרעים: דוגמאות: להשתתף בארוחות משפחתיות (אחים, גיסים) כגון ישיבה במסעדה, "על האש", או כאשר באים כמה אחים אליי ואוכלים ביחד, יש לציין שזהו דבר שבשגרה ולא אירוע מיוחד, למעט מקרים כגון ימי הולדת וכדו', וכן מה הדין בסעודה כגון יום הולדת שאומרים בה דברי תורה, האם ע"י כך היא תחשב לסעודת מצווה, ויהיה מותר להשתתף (בהנחה שמותר להשתתף בסעודת מצווה), וכן האם מותר להשתתף בסעודת ברית מילה וכדו', והאם מותר ללכת לברית בלי לאכול, יש לציין שאני ספרדי

תשובה:

שלום רב

כאשר אחים נפגשים למטרת עבודה והם אוכלים יחד זה בסדר, אבל כשמתכנסים כדי לאכול יחד ולהשתעשע או עושים על האש, זה ממש סעודת מרעים שאסורה. זו בעצם הדוגמא הקלסית לאיסור זה.

מסיבת יום הולדת אינה סעודת מצוה גם אם יגידו שם דברי תורה, הקלה זו נאמרה רק לגבי מסיבה שבה עצמה יש קצת מצוה, כמו סעודה בחנוכה או בר מצוה שלא בזמנה.

ברית מילה היא סעודת מצוה, למנהג הספרדים מותר להשתתף אפילו בסעודה ובלבד שאין מוזיקה, לפי שלא החמירו אלא בסעודת נישואין או שבע ברכות, אבל למנהג האשכנזים הדבר אסור, בברית עצמה מותר להשתתף.