לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

עמידה בצפירה ביום הזכרון

שאלה:

בס"ד,
עמידה בצפירה ביום הזכרון , היכן מקורה , האם יש מקור לזה בחז"ל? מי הנהיג הדבר ?

תשובה:

שלום רב

אין כמובן מקור. העמידה בצפירה מקורה באומה האנגלית שהנהיגו כך, והוא מנהג של גויים ולא של יהודים. בעם ישראל זוכרים את הנפטרים על ידי תפילות ולימוד משניות, ונתינת צדקה וכו' לעילוי נשמתם. כמובן, אדם שנמצא במקום שאנשים עומדים, לא ישנה ממנהגם כדי שלא לפגוע ברגשותיהם.

נקודה מענינת למחשבה, מדוע כשביום השואה חרדי אינו עומד בצפירה זה לא מפריע לאף אחד [ומשום שסבא שלנו נרצח בשואה וכל שאר קרוביו] וכשכעבור שבוע אינו עומד ביום הזכרון פתאום כולם אומרים שהוא מזלזל חלילה בחללי צה"ל וכו'… אולי הוא פשוט רוצה להתיחד עם הנספים בדרך יהודית יותר?

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. א.
    עמידה בצפירה איננה מנהג גויים, פשוט מפני שהיא איננה קיימת אצל הגויים (קיים אצלם מושג של "דקת דומיה" אך לא "דקת צפירה").
    ב.
    גם אם היה מנהג כזה אצל הגויים, אין איסור לנהוג כך, מכיוון שכל דבר שיש בו טעם והגיון, אין איסור לעשותו, אף אם מקורו מהגויים.
    ג.
    אמנם, בדת היהודית אין צורה שבה מתייחסים לאנשים שנפטרו על ידי כך ש"עומדים בשקט לזכרם", ולכן הדרך היותר נכונה היא ללמוד תורה ולומר משניות ותהילים לעילוי נשמת הנפטרים.
    ד.
    ומהצד השני, אין איסור בעמידה בצפירה, ויש להימנע מלגרום ריב ומחלוקת היוצאים מכך שיש עוגמת נפש לאנשים שרואים שאנשים אחרים אינם עומדים בצפירה.
    ולכן, כאשר כולם עומדים, אז יש לעמוד.
    וכשהאדם נמצא לבד בביתו, אין עניין לעמוד