אמא שרוצה שילדיה מהבעל השני יבואו איתה לקברה של בעלה הראשון

שאלה:

אמי התאלמנה באופן טראגי מבעלה הראשון. לא היו להם ילדים. לאחר מכן נישאה לאבי. הוא עולה איתה כל שנה לקבר. היא רוצה שגם אנחנו הילדים נבוא. מה דעתכם?

תשובה:

שלום רב,

אין בעיה לילדים להשתתף בעליה לקבר של בעלה הראשון. גם לבעל עצמו אין בעיה אם הוא מסכים לכך. אמנם שאלה זו נצבת אצל הרבה זוגות שנישאו שנית לאחר פטירת יקירם בזיווג הראשון.

ראה בספר זכרון משה (תולדות החתם סופר עמוד 135) שמופיע כך: “פעם אחת ראה החתם סופר שאשתו השלישית אלמנת הגאון טיב גיטין הדליקה ביום כ”ח תשרי נר יארצייט לזכרון בעלה הראשון ונרתע לאחוריו כי היה גברא דקפדנא אבל בצדקתו לא אמר לה מאומה כי אינו ראוי לה לעשות כך ובפרט בפניו שלא לצער אותה אבל הוא לעצמו גנח על הדבר ולדאבון ישראל נפטר אחרי כן גם הוא באותו היום כ”ה תשרי ומזליה חזא”.

וכעין זה מצינו גם במסכת מועד קטן (כא,ב) מתה אשתו ונשא אחרת אינו רשאי לדבר עמו תנחומין שהיא עגנת נפש לשניה.

אולם בספר תלדות רבינו של הגאון ממונקאטש עמוד כט הובא ששמר על היארצייט של אשתו הראשונה בכל העניינים בהדלקת הנרות, בלימוד משניות וקרן על שמה (ומן הסתם גם בעליה לקבר).

אולם אם אבא שלכם אין לו בעיה בכך, ודאי שאין בכך כל בעיה. ואתם הילדים ודאי שאין לכם בעיה לעלות לקבר בעלה הראשון.