לבוש של בן תורה

שאלה:

בס"ד
אנו רוצים ללמוד ולא בא לקטרג ,
האם יש מקור לכך שלבישת בגדים שחורים מחכימה ? הבנתי שהלבוש בישיבות החרדיות ולבוש הרבני הוא לבוש באירופה, מדוע אין בזה בחוקותיהם לא תלכו , שהרי להרמב"ם כתוב שלא ילבש כמותם ?

תשובה:

שלום רב

הגדר של בחוקותיהם לא תלכו הוא שאדם בגדים המיוחדים לגויים וכדי להדמות להם, אבל סתם בגדים מכובדים לפי הנהוג באותו הזמן אין בזה משום בחוקותיהם לא תלכו. וכשם שאדם שלובש היום חולצת טריקו לא עובר משום בחוקותיהם לאתלכו, אף שהלבוש הזה לא בא מאברהם אבינו, כך גם לגבי חליפות ישיבתיות. הרי ודאי אין כוונתך שאנשים ילכו עם גלימות ארוכות כפי שהיה נהוג בימי קדם…

בחוגי החסידים אכן שמרו יותר בקנאות על הלבוש הקדום, אבל אין בכך איסור. בני הישיבות לא לובשים היום כובעים וחליפות כדי להחכים, אלא כדי באמת להבדל מהתרבות המערבית הזרוקה ולהתייחד בהיותם בני תורה ובני ישיבה. אם בעבר היה צורך ללבוש לבוש עדכני ומכובד כדי להכבד את בני התורה בעיני הבריות, הרי שכיום שבני הישיבות מכובדים ביותר בציבור החרדי, יש רק צורך אחר, להתבדל מהרחוב החילוני וליצור כעין מדים המאפיינים בני תורה.