טיסה מעל קברים / ברכה על לחמניה "מזונות"

שאלה:

שלום הרב!
יש לי מספר שאלות בנוגע לטיסה:
1) מהן הדעות לגבי כהן שטב מעל לבית קברות וכן ארון קבורה הנמצא במטוס? (אשמח למקורות)
2) נטילת ידיים של שחרית וכן נטילת ידיים של בית הכסא וכן נטילת ידיים על לחם , כיצד צריך להתנהל בכל אחד מהם, הרי מקום הנטילה נמצא בתוך השירותים ואין דרך אחרת? (אשמח למקורות)
3) בטיסה מביאים לפעמים לחמניות מזונות כיצד אני צריך לנהוג? האם ליטול ידיים מה לברך ברכה ראשונה ואחרונה , האם יש הבדל בין אשכנזים לספרים? שמעתי פעם שצריך לחלוק את הלחם לשתיים ולאכול בהפסקת זמן אך אני לא יודע אם זה נכון? (אשמח למקורות)

ממש תודה רבה על כל העזרה שה' ישלם שכרכם.

תשובה:

שלום רב

  1. בענין זה נחלקו הדעות, החזון איש אסר זאת ויש שהקלו בשעת הדחק מכמה טעמים, ראה כאן מאמר ארוך בענין ומס’ הטלפון של הועדה המטפלת בסידור טיסות כשרות לכהנים.
  2. על נטילת ידים בשירותים ראה כאן.
  3. בלחמניות מזונות יש שני נושאים, נושא אחד האם הן בכלל מזונות… במקרים רבים משתמשים במיץ משוחזר שבעצם מבוסס על מים, ואם כן אפשר שמברכים עליו המוציא, לפחות לבני אשכנז, וכן סבר הגר"ש וואזנר, אולם בד"ץ העדה החרדית מקילים בזה. לספרדים יש להקל יותר כאשר המתיקות מורגשת. לגבי שיעור קביעות סעודה ועל הנושא הנ"ל, ראה כאן.