מעשר מכספים – אדם שפרנסתו מצומצמת

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אני נשוי טרי. אשתי אינה עובדת אלא לומדת. אנו גרים אצל ההורים. אני עובד במקצוע שמכניס 4000 שקלים בחודש. נולד לנו בן ב"ה. אנחנו מתכננים למצוא דירה בשכירות, אך הדירות בשוק יקרות בסביבות ה2500. האם אנו צריכים להפריש גם מעשר כספים מהמשכורת שלי ומהמתנות שקיבלנו בברית? והאם אנו צריכים להפריש מעשר כספים גם מהמתנות של החתונה למרות שעברה שנה?

תשובה:

שלום רב

אדם שאין בהכנסותיו כדי פרנסתו כפי הדרך בה הוא רגיל לחיות בחישוב וצמצום סביר פטור ממעשר כספים.

יהי רצון שתזכו במהרה להרבה שפע!

מקורות:

ראה רמ”א יו”ד סי’ רנג סעי’ ג שעני פטור ממעשר, ובס’ אהבת צדקה פרק ד בשם הגרי”ש אלישיב, שאף אם לא יזדקק לבריות אלא שלא יוכל לחיות כפי הרגלו הוא פטור מלתת מעשר. מדברי הערוך השלחן סי’ רנא נראה שאם יש לאדם מזון מועט כדי כלכלתו בדוחק הוא חייב במעשר אף שהוא דחוק מאוד בפרנסתו, אולם, כאמור הורה הגרי”ש אלישיב שאין הלכה כדבריו.

בשו”ת מנחת יצחק ח”ו סי’ קא מחדש, שגם אדם שפטור מלתת מעשר כספים ראוי שיפריש סך זה מהכנסותיו ולאחר מכן יטול את המעות לעצמו, לפי שעצם ההפרשה יש בה תיקון גדול על פי קבלה.