מה מברכים על שורש סלרי חי?

שאלה:

לכבוד מרנן ורבנן שלום רב,

מה מברכים על "שורש כרפס" כאשר אוכלים אותו חיי? ומה מברכים כאשר מבשלים אותו?
והאם ניתן להשתמש בשורש הכרפס בסדר של פסח כאשר מטבלים במי המלח? או שמא יש להשתמש אך ורק בקלחים או בעלים של הכרפס בלבד?

ברוכים תהיו בברכת התורה,
דויד

תשובה:

שלום רב

מסתבר ששורש כרפס – סלרי הוא בכלל מה שאמרו שדבר שרגילים לאוכלו מבושל ואכלו חי ברכתו שהכל נהיה בדברו, ולכן אין להשתמש בו כשהוא חי למצות הכרפס בליל הסדר אלא בעליו [ולקנות מגידול מיוחד ללא חרקים] או להשתמש בו מבושל, וכפי שעם ישראל נוהג לגבי תפוח אדמה.

מקורות:

שו"ע סי' רב סעי' יב.