לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ערלה בהעברת שתילים

שאלה:

קניתי במשתלה עץ לימון יש תווית של המשתלה בעץ ששנת היצור של העץ ב 2012 את העץ שתלתי בשנה שעברה בערב יום כיפור העץ היה שתול בשק שלחו לי אותו לבית במשאית פתוחה והעץ נשתל עם כל האדמה שלו
לפי התאריך העץ היום בן 5 שנים שזה לא ערלה ?
או שמה מונים מחדש ערלה מהשתילה למרות כל התהליך שעשיתי

תשובה:

בוקר טוב.

א. כאשר מעבירים עץ ממקום למקום יש שני תנאים כדי שלא נזדקק לספור לו שוב שנות ערלה: 1. העץ יועבר בגוש אדמה שהוא יכול להתקיים בו. 2. שלא יהיה מצב שהוא יהיה בכלל עציץ שאינו נקוב [לא להכניס לבית ולא לרכב, במקומות שמעבירים שתילים בכמות רבה ויש פיקוח הלכתי, מעבירים במשאית רשת, שכל הזמן יש יניקה מהאדמה].

ב. על חישוב שנות ערלה נכתוב את הכללים בקיצור:

א. מנין שנות הערלה נמנות מיום קליטת האילן בקרקע ולא מיוםן הנטיעה. הקליטה היא כ 14 יום לאחר הנטיעה.

ב. נטיעה שנקלטה 30 יום לפני ראש השנה [כלומר אילן שניטע לפני ט”ו באב] בהגיע ראש השנה עברה לה שנה [למרות שחלפו רק 30 יום]. נטיעה שנקלטה סמוך יותר לראש השנה, מונים לה שלוש שנים מראש השנה.

ג. באופן הנ”ל נחלקו הפוסקים האם מונים לנטיעה זו שלוש שנים בלבד המסתיימים בראש השנה הרביעי [רמב”ם מעשר שני ט יא], או ששנות הערלה נמשכים עד לט”ו בשבט שאחר אותו ראש השנה הרביעי [ר”ן בעל המאור וריטב”א בראש השנה י ע”א]. המיקל יש לו על מי לסמוך. ראה חזון איש ערלה אותיות ה ו.

ד. כאשר הנטיעה נקלטה אחרי ראש השנה, החמיר החזון איש שם להמתין עד ט”ו בשבט שלאחר גמר השלוש שנים ולא כמשמעות דברי הרמב”ם שלוש שנים מיום ליום.

ה. פירות שחנטו, כלומר שהפרח נפל וניכר תחילת היווצרות פרי בתוך שנות הערלה אסורים באכילה אף אם גמר גידולם לאחר השלוש שנים. אגב בענבים זיתים וחרובים השיעור של החנטה מאוחר יותר אלא שהוא אינו מוגדר די הצורך ולכן ראוי להחמיר כנ”ל.

ו. הסיבה לכך שבסופו של דבר ט”ו בשבט הוא הקובע כיון שמדובר באילן, והוא נדון על שם סופו.

ז. ספציפית לגבי לימונים יש בעיה נוספת, שעל אותו עץ יש פירות בשלבי גידול שונים!

מקורות:

א. ראה חזון איש ערלה סי’ ב ס”ק י – יב. וראה בזה בארוכה בילקוט יוסף (ח”ב הלכ’ ערלה פ”ז) ובספר תבואות יוסף (בקיצור ההלכות בתחיל’ הספר ס”ח) באריכות בכל זה.