מי נחשב לעד קידושין שפסול לעדות

שאלה:

שלום

רציתי לדעת מה בדיוק הגדר של עד פסול לקידושין, מבחינה מעשית, מי זה האדם.

תודה

תשובה:

שלום רב,

עד פסול הוא יכול להיות קרוב של החתן או של הכלה או של העד השני. שאז הוא פסול מדאורייתא. קירבה יכולה להיות העובדה שהוא אח בן אב של אחד מהנ"ל – זה נראה ראשון. או דוד גם הוא פסול בן דוד גם פסול וזה נחשב שני בשני. בני דודים שניים כשרים לעדות – שלישי בשלישי. ראשון בשלישי כלומר, אח של סבא יש מחלוקת האם הוא פסול לעדות. וכל זה גם דרך קירבה מנישואין, אלא שקירבה זו היא פחותה ויש בזה מחלוקת האם זה דאורייתא או דרבנן, ראה כל זה בחושן משפט סי' לג.

יש פסול נוסף והוא כמובן פסול מחמת עבירה. כל אדם שעובר עבירה ויודע שזה עבירה הוא נפסל לעדות. ראה שם סי' סי' לד באריכות. לגבי מחללי שבת חילוניים אם הם פסולים לעדות למרות שיתכן שמעמדם הוא כ"תינוקות שנשבו" ראה בהרחבה בקובץ ישורון כרך לא עמוד תקיג.