ביטול יצר עבודה זרה

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

יש משהו שלא מסתדר לי עם מה שאמר המלבי"ם בספר זכריה פרק ה פסוק ח שמה שאמרו חז"ל שאנשי כנסת הגדולה ביטלו זה מליצה כלומר שזה לא היה באמת שהם התפללו לביטולו(תסתכלו שם) איך זה מסתדר עם מה שאמרו שם בהמשך שהחלישו יצר עריות ואיך זה מסתדר עם זה שהגמרא באה בתביעה על יהושע בן נון שהוא לא ביטל יצר עבודה זרה במסכת ערכין דף לב עמוד ב?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

תוכל להמשיך את הכיוון שלו על אותה דרך, בעצם הרעיון שלו, שגילוי מלכות ה' היה בכזו עוצמה, שממילא בטל מהם היצר הרע, ממילא יש תביעה על יהושע כיצד לא הצליח גם הוא להביא את העם לגילוי ברור כזה וכו', וכך גם אם יצרא דעריות, הרי ככל שהרוחניות מוחשית התאוות פחות מושכות..

אבל כמובן דברי המלבי"ם בענין זה מחודשים ואינם ההבנה הפשוטה.