ספירת העומר לנשים

שאלה:

שלום ,
אני שמעתי וקראתי על הימים הללו של ספירת העומר..
כמה הם מיוחדים ..
ומי שסופר את כל הימים יש עליו שמירה !!
וקראתי כמה ברכות מי שסופר מתברך וכו..
האם גם לנשים יש את כל הברכות הללו ? (הבנתי שנשים לא חייבות לספור..)
ורציתי לשאול ,
אני ספרתי בהתלהבות רבה ביום הראשון..
אבל אחרי היום הראשון .. כל הזמן נזכרתי בספירת העומר רק אחרי השקיעה..
והשאלה שלי ,
אם עכשיו אני יעשה לי תזכורות כל הזמן .. ואתחיל לספור את הימים הללו..
אז תחול עליי הברכה ?
האם גם אז תהיה לי שמירה כל השנה ?
כי תכלס, פיספסתי המון ימים…..

תשובה:

שלום רב

נשים כדאי שיספרו ללא ברכה [ספרדיות אסורות לברך, אבל גם אשכנזיות רצוי שימנעו, וכמובא במשנה ברורה בתחילת סי' תפט, כיון שמצוי ששוכחות לספור כיון שאינן נמצאות בבית הכנת בתפילת ערבית]. במקרה שלך ודאי אינך יכולה להמשיך ולספור בברכה אבל בהחלט כדאי להמשיך לספור ללא ברכה, שכן העיקר להלכה שכל יום היא מצוה בפני עצמה [ורק משום חשש ברכה לבטלה החמירו שלא להמשיך בברכה].

מקורות:

להלכה נשים פטורות מספירת העומר. [אמנם ברמב”ן מבואר שנשים חייבות בספירת העומר וראה בספר דברי יחזקאל סי’ מה אות ד’ מה שביאר בדעת הרמב”ן, שאין זה נחשב למצוות עשה שהזמן גרמא, משום שהחובה היא לספור “ממחרת השבת מיום הביאכם את עומר התנופה” כלומר, החובה היא לספור מיד לאחר הבאת העומר, ואילו הבאת העומר לא היה דווקא בניסן החובה לספור היה אז, א”כ אין זה נחשב לדעתו מצוות עשה שהזמן גרמא].

אולם לדעת האשכנזים אישה יכולה לברך גם על מצוות עשה שהזמן גרמא, ונוסח הברכה היא כמו האנשים. ולדעת השו”ע אישה אינה מברך ברכה זו. אגב, במשנה ברורה סי’ תפט כתב שיתכן שגם אישה לא כדאי שתברך שמא היא תשכח לספור עד הסוף ונמצא שיש ספק ברכה לבטלה בספירה שלה.