תוספת יום כיפור בחולה שפטור מלהתענות

שאלה:

האם מי שאינו יכול לצום כלל ביום כיפור עקב מחלה וכדומה, צריך לקיים מצוות תוספת יום כיפור ולא לאכול זמן מועט לפני יום כיפור. או שדין תוספת יום כיפור נאמר רק במי דמתענה ביום כיפור?

תשובה:

שלום רב

ברור שמי שפטור לגמרי מהתענית ואינו חייב אפילו להתחיל ולהתענות, כמו חולה מסוכן, אין לו מה לפרוש לפני כניסת היום, ולפי שלא יהיה דין התוספת חמור מעיצומו של יום, אבל מי שבתחילת היום מחוייב להתענות, כיון שאינו צריך עדיין לאכול מחמת חוליו, וכגון שעל פי חוות דעת הרופא יהיה זקוק לאוכל רק מהבוקר, אין כל סיבה שלא יזדקק גם להוסיף מהחול על הקודש, וכפי שחייב להתענות בלילה כך יש לחייבו לאכול קודם כניסת היום מעט מחמת דין התוספת.

כמו כן יש לציין שלדידן שמחמירים בכל שבת ויום טוב להוסיף מהחול על הקודש כמבואר בטוש"ע סי' רסא, חיוב זה נוהג גם ביום הכיפורים, וכל הדיון הוא רק לדעת הסוברים שדין זה אמור רק ביום הכיפורים, ראה בית יוסף שם.