לתרומות לחץ כאן

מזון חמץ לבעלי חיים שלא נמכר לגוי בפסח

שאלה:

שלום רב,
מבירור שעשיתי אין בנמצא חברות המייצרות/ מייבאות אוכל לבעלי חיים שעשו מכירת חמץ. מכיוון שכך, כל הסחורה המגיעה לאחר הפסח לחנויות האוכל לחיות הינה בוודאות חמץ שעבר עליו הפסח, ואין זה נחשב כספק חמץ שעבר עליו הפסח.
כיצד יש לנהוג? האם יש מקום להתיר האכלת חיות באוכל זה? אני לא מוצא בשום מקום אוכל אחר שנמכר בפועל לגוי ואין במה להאכיל את החיות…
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

אם זה המצב, אינני יודע פתרון, חמץ שעבר עליו הפסח אסור גם בהנאה כמבואר בשו"ע סי' תמח סעי' ג. תנסה לחפש מזון שאינו חמץ ודאי, או חנות שבכל זאת מכרה חמץ, אני משוכנע שבירושלים שיש ריבוי של דתיים יש חנויות כאלו.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. הפתיתים לא יעזור כיון שיש כמה פתיתים יחד שהם ביחד כזית… הלח שהוא ספק חמץ יש להקל, כמובן אם ניתן לברר את הספק זה לא יעזור…

  2. שלום, גם אני נתקלתי באותה בעיה., (לכן לפני פסח עשיתי מכירה לגוי~דרך האתר- לחלק מהמחסן בחנות שאני קונה, מקווה שתופס?,). שנית, אם אתה (השואל) אומר על הסחורה שמגיעה לאחר הפסח לחנויות., שווה לבדוק-כי רוב היצרנים זה של גויים ומחו"ל., ואולי גם בפסח זה היה באמתמחתם. (אני גם אשמח לדעת). אגב, בפסח ואפשר גם עכשיו., הרבה איטליזים., אפשר לבקש מהם עצמות/שאריות (שהם גם ככה זורקים.,או מוכרים בגרושים), ואז לבשל את זה בסיר גדול עם מים איזה שעה-שעתיים, לקרר.,ולהגיש :), או חנויות דגים.,(לחתולים, ואז לא צריך לבשל).

  3. בתור אחד שיש לו חתולה, לדעתי, לא צריכה להיות בעיה בנושא כלל.
    מזון לח אפשר לקנות Grains free. זה לדעתי רוב השימורים (נטורל באלאנס) גם ככה. וגם מי שאכפת לו מהבריאות של החיית מחמד, אז גם ככה קונה רק Grains free. וזה גם אותו המחיר.
    מזון יבש יש עם הכשר לפסח, אז גם אין בעיה.
    ויש עוד פתרונות בנושא.

  4. בס"ד
    גם אני נתקלתי בבעיה דומה ומצאתי את ההסבר הבא שנקרא "הדרכה לקניית חמץ לאחר הפסח" מאת הרב יצחק דביר {ההתייחסות לשאלה הנדונה בסוף המאמר}. הנה קישור:
    http://www.yeshiva.org.il/midrash/34153
    ובנוסף העתק של המאמר:

    ניסן תשע"ז

    הדרכה לקניית חמץ לאחר הפסח/ הרב יצחק דביר
    נערך על ידי הרב מוקדש לעילוי נשמת ר' אברהם בן דוד ז"ל

    חכמים אסרו את השימוש בחמץ שעבר עליו הפסח. בהלכה זו אנו נפגשים בבית וברכישת מוצרים:

    בבית – כאשר לאחר הפסח נמצא חמץ שבשוגג לא ביערנו או לא מכרנו לגוי – אסור להשתמש בו.

    בחנות / במסעדה – יש להקפיד לרכוש מוצרי חמץ שיוצרו לפני הפסח רק במקום בו מוצג אישור מכירת חמץ מאת הרבנות המקומית. עלינו לוודא שהאישור המוצג הינו האישור המקורי (ולא צילום של אישור לבית עסק אחר…) ומתייחס לשנה זו.

    המקפידים שלא לאכול חמץ שנמכר

    מעיקר הדין חמץ שהיה ברשות גוי או נמכר לגוי לפני פסח – מותר באכילה לאחריו. יש מגדולי מגדולי ישראל שהחמירו שלא להשתמש בחמץ שנמכר לגוי, מכמה טעמים:

    א. לשיטתם תקנת המכירה היתה כתקנה חד פעמית אך לא כהתנהלות קבועה בכל פסח.

    ב. יש הסוברים שמכירת החמץ חלה רק כאשר הגוי לוקח את החמץ לביתו בפועל, ולכן בימינו המכירה אינה חלה.

    ג. יש החוששים לכך שרבים מבעלי העסקים אינם מתייחסים אל מכירת החמץ ברצינות, ואין בכוונתם למוכרו לגוי באמת, ובכך הם פוגעים במכירה.

    המקפידים על כך קונים רק מוצרים שתאריך הייצור שלהם לאחר הפסח. פעמים רבות בשבועות הסמוכים לפסח, בעלי החנויות מניחים במדפים את המוצרים שיוצרו לאחר הפסח, ולאחר מכן חוזרים למכור את אלו השמורים במחסנים. לכן יש לשמור על ערנות בקניות גם זמן רב לאחר הפסח (בערך עד חג השבועות), בפרט במוצרים יבשים המאוחסנים זמן רב, כגון פסטה, דגני בוקר, וכדומה.

    יש המחמירים לאכול רק ממוצרים שיוצרו מקמח שנטחן לאחר הפסח, מקור חומרא זו בכך שבעבר היו גרעיני החיטה נרחצים זמן רב במים וממילא היה גם הקמח נחשב כחמץ, אולם בימינו על גבי החיטים מותזים מעט מים שאינם גורמים להחמצתם, והקמח אינו מוגדר כחמץ.

    כיצד נזהה אלו מוצרים יוצרו לאחר הפסח?

    את תאריך הייצור ניתן לזהות בשלשה אופנים:

    1. סימון מפורש – כמעט כל היצרנים מקפידים לציין על גבי מוצר שיוצר לאחר הפסח 'נאפה לאחר הפסח' או 'נטחן לאחר הפסח'. (במוצרים בעלי איחסון ארוך יש לשים לב שלא מדובר על פסח של השנה שעברה).
    2. תאריך ייצור – על מוצרים רבים מצויין תאריך הייצור בהזרקת דיו על גבי המוצר.
    3. קוד המוצר – כאשר לא מסומן תאריך הייצור, ניתן לזהות אותו על ידי קוד המוצר. (לא הברקוד, אלא הקוד המודפס בהזרקת דיו על גבי מוצרים רבים). הקוד בנוי משני חלקים: הראשון מסמן את שנת הייצור והשני את מספר הימים שעברו מתחילת השנה הלועזית.

    בשנה זו (תשע"ז) מוצרים שמסומן עליהם מספר גבוה יותר מ 7108, או 17108 יוצרו לאחר הפסח. (לעיתים בסוף הקוד ישנו מספר נוסף המייצג את מספר המשמרת בו יוצר המוצר).

    ייצור המוצר לאחר הפסח אינו מבטיח שהוא אינו מכיל מרכיבי חמץ שיוצרו קודם. לכן במוצרים שתהליך הכנתם ארוך, כגון בירה שתהליך הכנתה כחודשיים, או משקאות חריפים אחרים – לא מספיק לוודא שתאריך הייצור הוא לאחר הפסח, ובחודשים הסמוכים לפסח יש לרוכשם רק במקומות בעלי אישור על מכירת החמץ.

    על אף שחשש זה קיים גם במוצרים אחרים, כגון חומרי עזר מחמץ המשמשים גם למוצרים המיוצרים לאחר זמן רב – ניתן לסמוך על תאריך הייצור, משום שאיסורו של חמץ לאחר הפסח הוא מדרבנן ו'ספק דרבנן לקולא'.

    על אלו מוצרים צריך להקפיד?

    לאחר הפסח יש להקפיד רק על מוצרי חמץ וודאי, כגון: מאפים, וויסקי, בירה, וודקה, פסטה, שקדי מרק, קווקר, בורגול, חיטה, דגני בוקר וכדומה.

    אולם אין צורך להקפיד על המוצרים הבאים:

    א. מוצרים שכמות החמץ שבהם מועטה, או שלא ברור שיש בהם חמץ כלל, כגון: דגים, בשר, אבקות אינסטנט, במבה, גלידה (שאינה מכילה שברי עוגיות), גרעינים ופיצוחים, דבש, חומץ, חלווה, סלטים וממרחים, יין, מיונז, מיץ לימון, מסטיקים, מרגרינה, משקאות קלים, פירות יבשים, צ'יפס, קופסאות שימורים, קמח, רטבים, שמנים.

    ב. מוצרים שהחמץ שבהם פגום – כגון תרופות מרות, כלי נייר, חומרי נקיון,

    ג. מוצרים שאינם אוכל, כגון: מוצרי טיפוח וקוסמטיקה (דאורדורנט, אודם, בושם וכדו'), סבונים, מזון לבעלי חיים וכדומה.

  5. לגבי המכירת-חמץ בחנות., זה היה בתיאום עם הבעלים והסכמתם.,
    הם הקצו קיר בתוך המחסן שלהם עם סחורה., כאשר הם סימנו ואישרו שהסחורה שייכת לי. (כאשר בחצי השנה הקרובה., הם מביאים לי מזה בכל חודש). תופס?,

  6. לרוני,
    ~הלוואי והיתה לי רק חתולה., (; .,חתולי רחוב.,
    ומכמה מקורות (נדמה לי שגם מפה.,), למדתי שאין באמת אוכל-יבש כשל"פ. (מדבקה על האריזה לא תופס.,אולי חותמת.,מי יודע.,).
    ~שאלו יהיו הצרות שלנו., (:

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל