החיוב להעיד עדות

שאלה:

שני אנשים שראו אדם מחלל שבת, בזמן שנהגה סקילה, האם חובה עליהם להעיד או שיכולים שלא להעיד?

תשובה:

שלום רב,

בודאי שהם חייבים להעיד זו חובה מדאורייתא, ואם לא יגיד ונשא עוונו (ויקרא ה'). ראה ברמב"ם פרק א' מהלכות עדות ובספר החינוך מצווה קכב שכל עדות אדם חייב להעיד בביה"ד. אלא שבדיני ממונות אין עליו חובה עד שיתבעו אותו. ואילו בשאר איסורים יש עליו חובה לבוא לבית הדין להעיד גם אם לא תבעו אותו להעיד.