דילוגים בפסוקי דזמרא בשחרית

שאלה:

בשחרית לא הייתי בקצב עם הציבור ודילגתי בהודו כמה פרקים אחרי התפילה אני צריך לקרוא ברוך שאמר בלי שם ומלכות ומה שהבנתי ויברך דוד מותר לקרוא שם ומלכות וגם בישתבח שמך לעד?
כבר התפללתי ערבית רק השלמתי מניין בערבית שהם מגיעים לפסוק שמע ישראל חייב להגיד איתם שמע ישראל רק לשים את יד על העיניים, ובסוף עלינו לשבח חייב לקרוא איתם?

תשובה:

שלום רב

חשוב להבין את המבנה של פסוקי דזמרא: כאשר אתה אומר פסוקי תהילים או תנ"ך אין כל בעיה לומר שם ה', ובעצם פסוקי דזמרא הם פםרקים כאלו. אלא שבתחילת פסוקי דזמרא ובסוף אומרים ברכות, לא פסוקים, הברכות הם ברוך שאמר וישתבח. ברכה אפשר לומר בשם ומלכות רק כשהיא נאמרת במקומה ובזמנה ולא לאחר התפילה. כמו כן ברכה אי אפשר לדלג, ולכן גם מי שמאחר לתפילה ואין לו מנין אחר, לא ידלג על ברוך שאמר וישתבח, וכמו כן יאמר ביניהם פרק מפסוקי דזמרא שיהיה לברכות על מה לחול, נקבע שהפרקהחשוב ביותר שאותו אין לדלג הוא אשרי יושבי ביתך, ראה סדר הדילוגים בשו"ע סי' נב.

כאשר אתה שומע את הציבור קוראים את שמע ואתה לא מתפלל עמהם יש לומר יחד איתם מתחיל שמע עד סוף פרשה ראשונה – ובשעריך, וכן עלינו לשבח.

בהצלחה.