ברכת האילנות בשבת

שאלה:

שלום
חיכיתי עד עכשו עם ברכת האילנות כדי לברך על שני עצים בגינתי, שרק עכשו פרח אחד מהם.
1. האם זה בסדר שחיכיתי עד עכשו, או שהייתי צריך לברך קודם במקום אחר?
2. האם מותר לברך בשבת? האם זה הידור לברך בשבת או בחג?
תודה

תשובה:

שלום רב

אפשר עדיין לברך, אין כל מעלה בברכה על עץ שלך דוקא, כך שלהבא אין כל טעם לחכות, וכיון שרק עץ אחד פרח, תחפש במקום אחר, שכן לכתחילה מברכים על שתי אילנות.

יש שסברו שאין לברך ברכת האילנות בשבת: בכף החיים (סי’ רכו סק”ד) כתב שאין לברך בשבת וביום טוב שמא יטלטל את הענפים או שמא יתלוש. וסיים וכן עמא דבר. וראה בשו”ת בצל החכמה (ח”ו סי’ לז) ובשו”ת תשובות והנהגות (ח”א סי’ קצא) שכתבו שאין בעיה לברך גם בשבת ולהפיך, אם הוא רואה את האילנות בשבת הרי שהוא צריך לברך. שהרי עיקר המצווה היא בשעה שהוא רואה לראשונה.

יש טעם נוסף שלא לברך בשבת, הבן איש חי, כותב שכיון שעל פי הקבלה באמירת ברכת האילנות אנחנו מפרידים את הניצוצות הקדושים מהאילנות ומתקנים אותם בבחינת אוכל מתוך פסולת, אין לומר ברכת האילנות בשבת משום איסור בורר. אולם דבריו תמוהים וידוע שהגר”ע יוסף דחה שיטתו זו.