הורדת זקן במעלית בשבת על ידי גוי

שאלה:

קשיש שיש לו עובד זר צמוד מתגורר בבית עם מעלית רגילה, לא מעלית שבת. האם מותר לקשיש להשתמש במעלית כאשר הנכרי מפעיל אותה? מדובר ביציאה מהבית לצרכים כגון: בית כנסת, או ביקור קרובי משפחה בשבת. תודה.

תשובה:

שלום רב.

אם ישנה אפשרות סבירה להוריד את הזקן במדרגות והעוזר מוריד אותו במעלית כדי להקל על עצמו מותר אם לא אומרים לו בצורה מפורשת להוריד במעלית. אך אם אין אפשרות כלל להוריד במדרגות אסור. ויש אוסרים בכל מקרה.

מקורות:

ארחות שבת פכ”ג סנ”ד וכך מורה הגרי”ש אלישיב שליט”א, ובכף החיים שלז,כא כתב סברא זו שכשיכול הנכרי לעשות בדרך היתר אין הישראל צריך למחות בו אף אם עושה בדרך איסור. וכן בשמירת שבת פ”ל סכ”ה התיר לומר לנכרי להעלות חפץ לקומה עליונה של בנין רב קומות אף שידוע שישתמש לצורך כך במעלית מכיון שיכול לההעלותו במדרגות.

אך דעת הגר”נ קרליץ לאסור בכל מקרה כיון שעושה את המלאכה בגוף הישראל. ולכאורה גם בדברי המנחת יצחק ח”ד סימן כ”ה מבואר שיש לאסור כיון שנראה כשלוחו.