צורת העמידה בתפילת שמונה עשרה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
קראתי בהלכה בסימן צ״ה על צורת העמידה בשמונה עשרה
ראיתי שרשום בהלכה שצריך לשים את הידיים על הלב, בנוסף לדעת האר״י צריך שהידיים יהיו בצורה מסוימת
בנוסף רשום שמה גם שלדעת הרמ״ק אגודל שמאל תהיה ביד שמאל

השאלה שלי –
האם דעת הרמ״ק שרשום בהלכה זה המשך למה שנכתב בתחילת ההלכה (שהידיים על הלב והאגודל שמאל בתוך יד שמאל) או שהרמ״ק סובר את הדעה של האגודל ללא הידיים על הלב?

לא הבנתי האם דעת הרמ״ק היא רק אגודל שמאל בתוך יד שמאל או בעצם הכוונה היא ידיים על הלב וגם אגודל שמאל ביד שמאל

אני לא יכול לשים את הידיים על הלב – אני מחזיק את הסידור ביד אחת, וביד שמאל אני מכניס את אגודל שמאל לתוך יד שמאל למשך כל תפילת 18, האם זה בסדר?

אני מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי

וגם רשום בהלכה שלא יניח אדם את ידיו על חלציו – הכוונה היא למתניים?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

בערוך השלחן סי' צא סעי' ז ובכף החיים שם כתבו, שמי שתנוחות אלו מפריעות לו לריכוז או שהוא מחזיק סידור וכדומה לא צריך לעשות זאת. אבל אין להניח על המתניים ויש שהקפידו גם שלא מאחורי הגב, משום שהוא דרך גאווה, וראה ציץ אליעזר ח"ט סי' ד שלימד זכות על המקילים בזה.

שיתקבלו התפילות.