כמה מהלכות תפילה

שאלה:

שלום. מספר שאלות:
1. אם אני באמצע קטע כגון לקראת סיום ובא לציון, והחזן התחיל קדיש, האם אני יכול לסיים אותן לפני שיגיע ל"בעגלא ובזמן קריב ואמרו אמן" כך שאספיק לענות "יהא שמיה רבה" וכו'?
2. ראיתי בילקו"י שאם החזן נמצא בקדושה ואני באמצע עמידה, עלי לעצור ולהקשיב רק אם החזן קבוע, אך אם אינו קבוע כך שמסמתא לא מכוון להוציא את השומעים בקדושה לא לעצור כי הוי הפסק. האם זה מוסכם על הפוסקים?
3. ידוע לי שאין לאדם לשבת אחר שסיים עמידה, אלא יעמוד במקום אליו פסע אחורנית ויחזור בקדושה או אם רוצה (או בשעת הצורך) כשמתחיל החזן בחזרת הש"ץ. כך גם אמרתי להרבה אנשים, אולם לאחרונה נדמה לי שראיתי בשם הגרע"י שאפשר להקל לשבת. האם יש קולא כזו?

תשובה:

שלום רב

  1. מותר לסיים.
  2. לא ראיתי מי שאומר כך מפורש, גם אינני יודע הבדל בין חזן קבוע לשאינו קבוע, אבל ודאי אם החזן אינו מכוין להוציא אין כל תועלת בהקשבה והשתיקה.
  3. אינני מכיר קולא בזה, למעט אדם חלוש או חולני שזה כמובן משהו אחר, ראה שו"ע סי' קכג סעי' ב.